In the spotlights; oprichter Studio Monton

FOR SOCIETY

Een eigen designstudio die zich focust op verlichting, maar ook andere meubelstukken als salontafels verkoopt. Zo laat Studio Monton zich op een eerste blik omschrijven. Maar wie verder kijkt ziet een uniek concept waarbij de klant zijn eindproduct zelf samen kan stellen, om zelf een uniek meubelstuk te creëren. 

Chris Joosten richtte zo’n twee jaar geleden Studio Monton op, zijn debuut in de branche kwam voort vanuit zijn nabije omgeving. “Mijn ouders hebben een zaak in verschillende lampen, dus daar komt eigenlijk mijn interesse in verlichting vandaan. Zo ben ik er een beetje ingerold en heb ik Studio Monton opgericht. Je zou dus kunnen zeggen dat ik uit een ondernemersgezin kom. Daarom heb ik ook gekozen voor mijn opleiding, Bedrijfsmanagement Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). Mijn studie sluit perfect aan op de branche waarin mijn bedrijf zich bevindt.”

Veel van hetzelfde, weinig kleur
Het concept van Studio Monton gaat volgens Chris tegen de heersende trends in. “Het idee voor Studio Monton is een jaar of twee geleden ontstaan. Na een tijdje op de bestaande markt rondgekeken te hebben zag ik eigenlijk vooral heel veel van hetzelfde. Het aanbod van lampen was 9 van de 10 keer in het zwart. Dat is natuurlijk een veilige keuze, maar van mij mag er wel wat meer kleur in gebracht worden. Natuurlijk bieden wij onze lampen ook in het zwart aan, maar ons aanbod gaat verder dan dat.” 

Buiten een ruim aanbod aan verschillende modellen verlichting, heeft Studio Monton nog een uniek aspect. Eén van hun slogans is Explore the designer within you. Chris: “Dat heeft alles te maken met het feit dat de klant een vrije keuze krijgt om te combineren met verschillende kleuren en vormen. Dat zorgt ervoor dat je op een gemakkelijke manier een geheel eigen lamp of meubelstuk kunt creëren.” 

Duurzaam en origineel
Naast originaliteit, is Studio Monton een duurzaam bedrijf, legt Chris uit. “Wij maken zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede materialen. Zo is ons staal voor tachtig procent hergebruikt, dat is het maximale wat je kunt krijgen. Verder zijn het uiteraard producten die lang mee moeten gaan, en wordt er zoveel mogelijk in Nederland, of anders binnen Europa gemaakt.” 

De producten van Studio Monton hebben een duidelijke, strakke stijl. Dit is volgens Chris om meer redenen logisch. “Enerzijds is de stijl iets wat ik miste in het huidige assortiment, anderzijds is het ook een praktische overweging. Omdat we nog niet zo lang bestaan, is het rendabeler om strakke en eenvoudig te produceren ontwerpen op de markt te brengen. Op een later moment kunnen we dan kiezen om de productenlijn uit te breiden met andere ontwerpen. 

Deelname aan het Startup Festival
Op 19 mei zal Chris deelnemen namens Studio Monton plaatsnemen in de Pitch-ring. Chris: “Ik hoop natuurlijk te winnen, maar eigenlijk gaat het me net zo goed om het opdoen van kennis. Naast studenten zullen er ook bezoekers uit het bedrijfsleven aanwezig zijn, dus het is een goede kans om Studio Monton te presenteren en hier en daar wat te netwerken. Wie weet met wie je uiteindelijk in contact komt.”

Fontys Student Startup Festival
Het Fontys Student Startup Festival is een event voor ondernemende studenten, startups én ondernemers en staat in het teken van ondernemerschap en netwerken. 
Het programma zal bestaan uit een mix van kennis, inspiratie, pitches en netwerken. Fontys startups van verschillende opleidingen krijgen het podium om hun startup te pitchen. Daarnaast zijn er interessante top lezingen voor zowel ondernemer als student gepland, en is er een mogelijkheid tot een meet & greet met ondernemende studenten en ondernemers.

Ben jij benieuwd naar de pitch van Chris? Of wil je hem komen aanmoedigen? Check dan snel het hele programma van het Fontys Student Startup Festival en bestel gratis je toegangsticket!

>> Fontys Student Startup Festival | 19 mei 2022 | 14.30u-19.00u | LocHal Tilburg.

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

Meer nieuws

Ronald Philipsen benoemd als directeur dienst Marketing en Communicatie
SPECO-alumni winnen Cannes Lion, ‘Oscar voor creativiteit’
Technici combineren baan met aanstelling in onderwijs