Circulariteit door hergebruik van aluminiumafval

FOR SOCIETY

AMI BV is een bedrijf in het Limburgse Lomm dat aluminium producten voor de bouw en industriële toepassingen maakt. Het bedrijf heeft een zilveren Cradle to Cradle certificaat behaald, wat hun inzet voor duurzamer produceren aantoont. Cradle to Cradle is de ultieme vorm van duurzaam ondernemen. Elke grondstof en elk materiaal moet volledig hergebruikt kunnen worden zonder dat het zijn waarde verliest.

Onderzoekers van het lectoraat Business Innovation en studenten van Fontys in Venlo werken gezamenlijk in een project met  AMI om te zorgen dat alle grondstoffen hergebruikt kunnen worden zonder aan waarde te verliezen. Zo is begonnen om een circulair businessmodel voor AMI te ontwikkelen. Met behulp van het zogenaamde Material Flow Analysis (MFA) worden alle soorten afval en de hoeveelheden afval exact in kaart gebracht én gevolgd.

Energie besparen, afval verminderen en kosten verlagen
Associate lector Dr. Devrim Eskiyerli(zie foto) vertelt: ‘We hebben gezamenlijk innovatieve methoden ontdekt om restafval te hergebruiken, zoals het omzetten van aluminiumslakken in puur aluminium en het hergebruiken van chips door ze samen te persen. Dit proces helpt om energie te besparen, afval te verminderen en kosten te verlagen. In de daaropvolgende fase is gekeken naar de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door de productie van AMI en onderzocht wat er moet veranderen om te voldoen aan de Europese klimaatwet. De tweede fase richt zich ook op het volgen van de herkomst van onderdelen en producten, zodat alles traceerbaar is, zoals wordt vereist in de Europese richtlijn voor digitale paspoorten.’

Hoewel deze methoden veelbelovend zijn, zijn er enkele uitdagingen. De kosten om alles op te zetten zijn hoog, en er is deskundig personeel nodig om de veranderingen door te voeren. Om de risico’s te verminderen, gebruiken ze een gefaseerde aanpak. AMI werkt ook samen met andere afvalverwerkingsbedrijven en onderzoekt manieren waarop bedrijven middelen simpel kunnen delen om het milieu te helpen.

Dit project ondersteunt de doelen van Fontys Venlo op het gebied van circulaire en digitale transitie. Onderzoekers van Fontys in Venlo werken sinds 2022 samen met afstudeerstudenten om circulaire businessmodellen te ontwikkelen en het gebruik van afvalmaterialen in het productieproces te verbeteren.

Auteur: Anke Franssen

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.