‘Engelstalige opleidingen voorzien in behoefte’

FOR SOCIETY

De recente aanscherpingen in het wetsvoorstel Wet Internationalisering in Balans (WIB) roepen bij Fontys Hogeschool grote zorgen op. Net als de Vereniging Hogescholen (VH) wijzen wij de suggestie dat het Nederlands in het hbo onder druk staat, met klem van de hand. Met 92 procent van de hbo-opleidingen in het Nederlands is dit simpelweg niet aan de orde. Studenten die aan het hbo in het Nederlands willen studeren, kunnen dat.

Fontys en andere hogescholen hebben duidelijke afspraken gemaakt om de instroom van internationale studenten beheersbaar te houden. In een bindende onderlinge afspraak hebben de hogescholen ook maatregelen afgesproken over gerichte werving, taalbeheersing, studentenhuisvesting en de bijdragen van buitenlandse studenten aan de Nederlandse samenleving.

Onze Engelstalige hbo bachelor opleidingen voorzien in een behoefte van de arbeidsmarkt en spelen een cruciale rol in het opleiden van het talent dat het bedrijfsleven in Brabant en Limburg hard nodig heeft. Internationaal talent is onontbeerlijk voor de gewenste sociaal economische ontwikkeling van de regio’s waar wij actief zijn. Het buitenlands talent is onmisbaar en we zetten ons dan ook in om ze goed op te kunnen blijven leiden.

Fontys sluit zich volledig aan bij de oproep van de VH om bestaande Engelstalige opleidingen bij de voorgenomen maatregelen te ontzien.

Joep Houterman
Voorzitter college van bestuur Fontys Hogeschool

Lees meer op de website van de Rijksoverheid:
Kabinet maakt Nederlandse taal de norm en beperkt studiemigratie | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Klik HIER voor de Kamerbrief.

Auteur: Wim Pleunis

Meer nieuws

Fontys neemt deel aan Dutch Design Week
Studeren bij Fontys? Kom kennismaken!
DDW: praat mee over dilemma’s in gezondheidsinformatie

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.