Fontys Onderzoekt: KwiLT

FOR SOCIETY

Van ouderen wordt steeds vaker verwacht dat ze zelfstandig blijven wonen. Maar om dat op een goede manier te laten gebeuren is het hebben van een netwerk als oudere erg belangrijk. Vanuit De Patroon in Tilburg wordt in het project KwilT gewerkt aan dat netwerk. Fontys Hogeschool draagt daar door middel van het doen van praktijkgericht onderzoek aan bij. In een nieuwe aflevering van de videoserie ‘Fontys Onderzoekt’ belichten we dit mooie maatschappelijke project.

Kwilt is een initiatief vanuit ouderenzorgorganisatie De Wever, Wooncorporatie TBV Wonen en Prins Heerlijk, een stichting voor buitengewoon leren en werken. In de video vertelt projectleider Dick Sier over zijn streven om een samenredzame gemeenschap op te zetten in een Tilburgse wijk. 
Hélène van de Nieuwenhoff, docent-onderzoeker bij Fontys, onderzoekt welke elementen in dit project de samenredzaamheid beïnvloeden en adviseert hoe mogelijke verbeteringen kunnen worden toegepast. 
Student Lara Danen doet haar afstudeeronderzoek bij KwiLT en ontdekte tijdens de vele interviews o.a. dat de verbinding tussen ouderen en jongeren nog niet helemaal zo was zoals het project voor ogen stond. Een conclusie waar de projectleider weer verder mee kan bouwen. Sier: ‘Ik denk dat we hier samen iets aan het ontwikkelen zijn dat past bij de uitdaging waar Nederland voor staat in de toekomst.’

Fontys Onderzoekt
Binnen Fontys wordt heel veel praktijkgericht onderzoek gedaan. Maar wat wordt er dan onderzocht en voor wie? Hoe doen wat dat? En wat levert het op? Wie zijn erbij betrokken en waarom is het zo belangrijk? In Fontys Onderzoekt praten we met onderzoekers, studenten en werkveldpartners over hun specifieke onderzoek. Zo vinden we antwoorden op onze vragen en krijgen we beter inzicht in het maatschappelijk belang van praktijkgericht onderzoek bij Fontys.

Bekijk de video. Meer weten over dit onderzoek? Ga dan naar de website.

Meer weten over het praktijkgericht onderzoek samen met Fontys? Bekijk onze website: Onderzoek | Fontys

Tekst: Ingrid Oonincx

Meer nieuws

Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?
Zo snijdt het mes bij Happy Students aan twee kanten

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.