Over het Empower programma van Fontys Pulsed

FOR SOCIETY

In het onderwijs is steeds meer aandacht voor het verhelpen van uitval, wat het programma Empower relevanter dan ooit maakt. Empower is een traject waarbij studenten leren wie ze zijn, wat ze echt willen doen en krijgen ze in 18 weken les in soft skills die gaan helpen bij persoonlijke ontwikkeling. Dat komt de verdere studie- en loopbaan ten goede.  ‘Ze’ verwijst naar enerzijds vo-leerlingen en mbo-studenten die zich voorbereiden op een hbo-opleiding. Anderzijds blijft de grootste doelgroep vooralsnog de hbo-studenten binnen Fontys aangezien docenten en decanen korte lijntjes hebben met de docenten van Empower. Echter zijn ook hbo-studenten van buiten Fontys meer dan welkom om het programma te volgen.

Daarnaast speelt ook nog plan Beethoven waardoor Brainport, en dus ook Fontys Engineering (waar Fontys Pulsed onderdeel van is), een financiële impuls krijgt voor het stimuleren van een versnelde groei tot 2030. Een conclusie die we trekken is dat Fontysstudenten belangrijk zijn voor de toekomst en wij helpen ze graag aan hun hbo-diploma, zodat ze daarna verder kunnen: het werkveld in of wellicht doorstuderen (hbo-master) volgen.

Vieve neemt je mee in haar Empower programma ervaring

Vieve heeft het Empower programma gevolgd en haar studiekeuze heroverwogen. Ze ging in haar eerste jaar bij Fontys van Communicatie-IEMES naar Toegepaste Psychologie. We vroegen haar waarom ze Empower heeft gedaan: ”Het voelde doelloos, wat ik aan het doen was bij mijn vorige opleiding.” Ik wist niet zo goed wat ik wilde doen en een paar dingen waren leuk, maar het kostte mij meer energie dan ik ervan kreeg. Ik vond het moeilijk om een keuze te maken. De eerste stap was om te praten met mijn ouders en daarna met een coach. Zij snapte wat ik bedoelde.” Je kan als student in gesprek gaan met decanen en studiekeuzebegeleiders, maar Vieve had na het gesprek gekozen om Empower te gaan volgen en binnen Fontys te blijven studeren dankzij de tip van de coach. Vieve is ondertussen weer volop aan de studie: “Ik heb gevonden waar ik naar op zoek was en door het programma had ik de tijd en ruimte om erachter te komen welke studie ik wel wilde doen.” Het programma is laagdrempelig met ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, iets wat weinig voorkomt tijdens de reguliere opleiding, maar waar studenten duidelijk wel of meer behoefte aan hebben in hun studieloopbaan. “In het programma had ik ook een gezellige tijd met andere studenten met een andere opleiding en achtergrond. Ik ken veel mensen die uitvallen bij hun studie, ze kiezen dan voor een tussenjaar en gaan dan een andere studie doen of komen niet meer terug” aldus Vieve. Via Empower wordt de studievertraging en -uitval geminimaliseerd en door de korte duur worden en blijven studenten ook actief betrokken en verbonden door onze docenten en coaches.

Ben jij decaan en/of docent en/of coach en wil je meer weten over Empower? 

Heb je in je werk bij Fontys te maken met studenten die uit (dreigen te) vallen en zoek je een oplossing? Laat de student kennismaken met het Empower programma. Soms kun je als professional een uitval student niet snel zelf verder helpen en is een 18 weken traject wellicht net de hulp die deze student nodig heeft om de huidige studie (of een andere studie) toch succesvol af te ronden. Let op: Empower is geen concurrent van de huidige Fontys opleidingen, maar juist een ondersteunend programma voor de student die hulp zoekt en meer persoonlijke aandacht nodig heeft. Door de student handvatten te bieden, groeit de student, worden studiekeuzes (her)overwogen en wordt de uitval tegengegaan waardoor meer studenten een diploma halen bij Fontys. Check de website voor meer informatie of kom langs bij Fontys Pulsed, we vertellen je graag meer over het programma. 

Contactgegevens Empower

Meer informatie? Stuur een mail naar empower@fontys.nl of bel met René Hollemans op 06-28410442.

Auteur: Mandy van Baardwijk

Meer nieuws

SPECO-student Stuart genomineerd voor de Young Impact Award
Op weg naar de 2CV-24 uur van Spa-Francorchamps
AI-geletterdheid: Een juridische kijk op de kansen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.