SPECO-student Stuart genomineerd voor de Young Impact Award

FOR SOCIETY

Derdejaarsstudent SPECO Sportmarketing Stuart Dekker is genomineerd voor de Young Impact Award. Een prijs voor jongeren die een positieve impact hebben op de maatschappij. Stuart maakt sport toegankelijker voor iedereen door het organiseren van talloze sportactiviteiten voor verschillende doelgroepen, zoals nieuwkomers, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, ouderen en kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Met recht dus dat hij één van de drie genomineerden is in de categorie ‘gezondheid’. De Young Impact Award wordt jaarlijks uitgereikt en komt voort uit de stichting Young Impact die jongeren helpt met hun initiatieven om de wereld te verbeteren.

Hoe is de bal gaan rollen?
Stuart voetbalde, net als zoveel jongeren, bij de plaatselijke club in zijn woonplaats Middelburg. Op een dag bezochten vertegenwoordigers van het Young Leaders-programma zijn voetbalclub. Dit programma van de rijksoverheid biedt jongeren de kans om hun talenten te ontdekken en van betekenis te zijn voor hun omgeving. Stuart stond daar wel voor open en zo is de bal gaan rollen. Hij had toen nog niet door hoe groot het kon worden en vond het ‘wel leuk’ om iets te gaan organiseren.  Dat ‘iets’ werd een voetbalclinic voor veertig vluchtelingen in de noodopvang en daarna ging het snel. Want Stuart wilde meer mensen de kans bieden om te genieten van sport. Anno 2024 organiseert hij al een aantal jaar succesvolle sportevenementen in Middelburg en Vlissingen. Hij kreeg daarmee honderden mensen, waarvoor dat niet zomaar is weggelegd, aan het bewegen: van gevluchte Oekraïense kinderen tot Zeeuwse zestigplussers.

Passie voor sport gecombineerd met maatschappelijke impact
Sport is Stuarts passie en hij wilde dan ook ‘iets met sport’ gaan studeren. SPECO Sportmarketing past als een jas voor hem. Alles wat hij leert en aan ervaring opdoet bij SPECO is een aanvulling op zijn werk voor Young Leaders en vice versa. Stuart: “De combinatie van leren ondernemen, commerciële plannen maken en ervaring opdoen in hoe je óók mooie dingen bereikt voor de maatschappij is supermooi.” Zo leerde hij bij SPECO bijvoorbeeld hoe je een goede campagne opzet, heel handig in zijn werk voor Young Leaders. 
Naast zijn studie, de organisatie van sportevenementen en alle andere werkzaamheden voor Young Leaders, vindt Stuart ook nog de tijd om Zeeland te vertegenwoordigen in de ledenraad van de KNVB. Maar ja, hij houdt van voetbal en Stuart is van mening: “Als je investeert, levert dat ook veel op.”
Dat snappen wij wel Stuart, maar hóe dan? Stuart wijt het aan zijn sportersmentaliteit: “Als je iets wil, dan lukt het gewoon.” Voor het Young Leaders-programma inspireert Stuart andere jongeren door zijn verhaal te vertellen in gastlessen op middelbare scholen. Zo hoopt hij ook bij hen het vuurtje aan te wakkeren en zich in te gaan zetten voor de maatschappij.
Zijn doel voor de toekomst is een structureel, professioneel en uitgebreider aanbod van sport voor doelgroepen waarvoor sport geen vanzelfsprekendheid is. Eerst in zijn eigen regio, dan in de provincie en daarna misschien wel landelijk. En dat samen gaan doen met een team. Zijn droom is om dat werk te combineren met een baan in het topvoetbal die gericht is op het welzijn van sporters.

Winnaarsmentaliteit
De Young Impact-award zou een mooie beloning zijn voor zijn werk, maar ook al wint hij de award niet, het biedt altijd weer nieuwe kansen en mogelijkheden. Naast Stuart zijn er nog twee andere genomineerden in de categorie ‘gezondheid’. Andere categorieën zijn ‘gelijke kansen’, ‘diversiteit’, ‘klimaat’ en ‘maatschappij’. De genomineerden zijn geen concurrenten van elkaar, maar vormt een hechte groep die elkaar helpt en stimuleert bij het bereiken van hun doelen. “De nominatie is voor mij al een prijs, maar als sportman wil ik ook graag winnen”, aldus Stuart.

Tot 17 november kan er gestemd worden voor de Young Impact Awards. Op 21 november zijn de prijsuitreikingen. Je kunt stemmen op Stuart of op één van de andere genomineerden via: youngimpact.nl/stemmen.

Auteur: Sjoukje van der Haring

Meer nieuws

Over het Empower programma van Fontys Pulsed
Op weg naar de 2CV-24 uur van Spa-Francorchamps
AI-geletterdheid: Een juridische kijk op de kansen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.