Tijdens de Week van de Circulaire Economie, van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari, kun je bij Fontys je kennis vergroten op het gebied van circulaire economie. Vanuit verschillende instituten en opleidingen bieden we een gevarieerd programma aan. Je kunt je kennis vergroten door deel te nemen aan een van onze colleges, luisteren naar een podcast of video of zelf actief aan de slag met circulariteit en duurzaamheid in een van de workshops die we aanbieden. Ook organiseren we voor studenten een hackathon op het gebied van circulariteit en textiel.
Een workshop Geld verdienen in de circulaire economie. Een toolkit voor het MKB op het gebied van circulair ondernemen. Een workshop Van CO2 naar Werkgeluk. Of een college over circulaire bedrijventerreinen. Zomaar een greep uit de activiteiten die plaatsvinden bij Fontys tijdens de Week van de Circulaire Economie. Dit jaar organiseren we voor het eerst ook een digitaal ondernemerscafé voor het MKB.
Heb jij zin om je verder te verdiepen in dit onderwerp? Kijk dan snel op onze website voor de kalender vol activiteiten. Vergeet je niet aan te melden als je een van de activiteiten wilt bijwonen.
Hackathon
Van 31 januari tot en met 3 februari 2022 komen op verschillende plekken in Nederland studenten bij elkaar om samen oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken rondom circulariteit. Ook Fontys doet mee, samen met Zuyd Hogeschool over het textiel vraagstuk. De Nederlandse kleding- en textielindustrie staat voor een grote uitdaging. In lijn met de Transitieagenda Consumptiegoederen van de overheid, moet zij in 2050 circulair zijn, maar er zijn nog grote stappen te zetten. Het blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlandse consument één kledingstuk per week koopt en wereldwijd wordt elke seconde een container aan kleding verbrand.
Wat zijn circulaire kansen voor de textielindustrie in Limburg/Brabant? Fashion biebs, kleding repair shops, circulaire ontwerpen, gebruik van gerecyclede materialen en vormgeving etc. Studenten gaan aan de slag met de vraag hoe Limburg/Brabant de weg naar een circulaire toekomst voor de textiel- en kledingindustrie kan versnellen. De winnende groep uit Zuid-Nederland (Fontys en Hogeschool Zuyd) zal haar pitch nog mogen geven op 11 februari tijdens de landelijke finale van de hackathon van de conferentie.
Het Expertisecentrum Circulaire Transitie
Kennis op het gebied van circulaire economie en de energietransitie wordt gecoördineerd door het Fontys Expertisecentrum Circulaire Transitie (FECT) . Binnen het expertisecentrum wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd naar de overgang van een lineaire naar een circulaire economie en de energietransitie. Fontys werkt samen met (regionale) bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en consumenten.
Vragen? Neem gerust contact op via fect@fontys.nl. Graag tot ziens bij één van onze activiteiten tijdens de Week van de Circulaire Economie!
auteur: Michelle Breemans