Onderzoeker Mark Janssen gepromoveerd aan TU/e

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Je bent niet de enige! Op 1 januari leek de hele stad weer aan het hardlopen te zijn geslagen, maar rond het einde van de maand merk je dat je toch weer minder – en soms zelf geen – andere hardlopers tegenkomt tijdens een rondje stad.
Docent-onderzoeker Mark Janssen bestudeerde de beginnende hardloper en ontwierp onder andere een app waardoor je wél blijft hardlopen. Gefinancierd door een NWO promotiebeurs voor leraren voerde Mark zijn onderzoek uit binnen het Lectoraat Move to Be (Fontys Sporthogeschool) en de faculteit Industrial Design (TU/e)  en vorige week verdedigde hij met succes zijn proefschrift. 

Meer over het onderzoek
Hardlopen is een van de populairste recreatieve en ongeorganiseerde vrijetijdssporten. Door de populariteit, het gemak bij de uitvoering en de mogelijke voordelen voor de gezondheid, heeft hardlopen een groot potentieel voor de bevordering van een actieve en gezonde levensstijl. Ondanks deze voordelen brengt hardlopen ook een belangrijke uitdaging met zich mee: hardlopen staat bekend om het grote aantal afhakers. Dit uitvalspercentage is het grootst bij beginnende, onervaren hardlopers. Begeleiding van deze hardlopers door middel van draagbare technologie zou kunnen helpen om hen te ondersteunen en hiermee uitval te voorkomen. Zo kunnen smartphone apps en sporthorloges, standaard trainingsschema’s aanbieden, hardlopers met elkaar in contact brengen, en hardlopers in staat stellen allerlei hardloop gerelateerde parameters te meten. Ondanks dit enorme potentieel van apps en sporthorloges om hardlopers te ondersteunen bij het monitoren van trainingsactiviteiten en het geven van motiverende feedback, is er dus nog steeds een aanzienlijke groep mensen die afhaakt bij het hardlopen. Met name vanwege blessures en/of demotivatie. Daarom had dit promotieonderzoek tot doel de motieven en het gedrag van recreatieve hardlopers beter te begrijpen, om hiermee hardloop gerelateerde technologie te ontwerpen die aansluit bij de motieven en het gedrag van recreatieve hardlopers. 

Twee onderzoeksvragen zijn geformuleerd in dit proefschrift: 
1. Wat zijn de motieven en de gedragingen van recreatieve hardlopers in relatie tot het gebruik van hardloop gerelateerde technologie? 
2. Hoe kunnen we hardloop gerelateerde technologie ontwerpen die aansluit bij de motieven en het gedrag van recreatieve hardlopers?

Conclusie
Uit het onderzoek kunnen we stellen dat technologie mogelijkheden biedt om hardlopers te ondersteunen. Helaas is deze potentie momenteel niet voldoende benut. Daarnaast wordt er nog onvoldoende rekening gehouden met het inzicht in de motieven en het gedrag van recreatieve hardlopers bij het ontwerpen van hardloop gerelateerde technologie. 
Een ontwerpgerichte aanpak met de focus op de eindgebruiker(s) is essentieel. Alsmede een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve gegevens om ontwerpers inzichten te geven in de behoeften en interesses van hardlopers, om deze te begrijpen en mee te nemen in het ontwerpproces.  
Interdisciplinair werken is ook een essentieel onderdeel van deze aanpak. Dit bevordert kennis, inzicht en begrip vanuit meerdere perspectieven, wat uiteindelijk leidt tot betere ontwikkelde hardloop apps. We hebben gekozen voor een gebruikersgerichte benadering, met verschillende iteratieve cycli van prototyping en testen. Gericht op continue aanpassing van eerder ontwikkelde technologie om het potentieel van de bestaande technologie volledig te benutten. Doordat veel lopers dergelijke technologie al gebruiken, kan de impact van deze zogenaamde incrementele aanpak aanzienlijk zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat hardlopen een leuk en plezierig onderdeel wordt van een gezonde levensstijl.

Bekijk meer
Open proefschrift via open access TU/e.  Nieuwsbericht TU/e Cursor, klik hier. En check het nieuwsbericht in SportknowhowXL.

 

Auteur: Mandy van Baardwijk 

 

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.