Opinie: Digitale agenda Eindhoven ambitieuzer dan landelijk gemiddelde

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Iedere gemeente verdient een wethouder digitalisering, zo pleitten we afgelopen zaterdag in het FD. De gemeente Eindhoven heeft daar-met wethouder Steenbakkers- al goede ervaringen mee. Toch zette alleen VOLT het als wens in haar partijprogramma. Andere partijen zijn er mogelijk vanuit gegaan dat digitalisering ook de komende vier jaar weer deel uit gaat maken van de wethouderspost economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport. Dat is althans te hopen, want juist de komende periode verdient de digitale agenda serieuze aandacht.

Samen met lectoraten van Fontys, Saxion, Avans en CIBAP analyseerden we de partijprogramma’s van 44 gemeenten in Nederland op een aantal data-gerelateerde thema’s. Waar de digitale agenda in veel gemeenten weinig ambitieus is, vertoont die van Eindhoven een paar lichtpuntjes. Zo pleit het CDA in Eindhoven voor het lidmaatschap van het cyberweerbaarheidscentrum. Met de toenemende ransomware aanvallen en de dreigende cyberaanvallen uit Rusland, verdient digitale veiligheid absoluut prioriteit. Jammer genoeg reppen de overige partijen nauwelijks over dit thema, terwijl juist hier forse investeringen voor nodig zijn.

Eindhoven laat zich graag voorstaan op haar innovatieve agenda. Digitale innovatie wordt door meerdere partijen genoemd. Zo benadrukt de Piratenpartij het belang van een betere digitale infrastructuur om optimaal en veilig gebruik te kunnen maken van internet. Ook VOLT pleit voor betere toegang tot het glasvezelnetwerk en 5G-internet en investering in Internet of Things. Een aantal partijen, waaronder de VVD en SP, verwijst daarbij naar het belang van samenwerking met de Brainport Industry Campus; juist die samenwerking tussen de publieke en private sector heeft Eindhoven afgelopen jaren geen windeieren gelegd.

Meerdere partijen benadrukken daarbij ook het belang burgers goed te betrekken en niet te innoveren omdat het kan, maar omdat het ten goede komt aan de burger. Zo wijst GroenLinks op het belang dat de overheid ieder gebruik van algoritmes moeten toetsen op nadelige effecten, zoals discriminatie. CDA wenst een openbaar stadslab waardoor high tech en innovatie beter zichtbaar wordt voor de inwoner. Daarnaast pleit deze partij, net als GroenLinks en D66, voor de inzet van een ethische commissie en gesprekken met gemeenteraad en inwoners over nieuwe technieken, en de maatschappelijke wenselijkheid hiervan. D66 noemt daarbij ook expliciet de samenwerking met andere disciplines zoals de kunsten. Een belangrijk punt want, juist ook verbeeldingskracht is hard nodig om de gewenste digitale toekomst te kunnen vormgeven. Ook zou juist met inzet van kunst en design het abstracte thema van de ‘data’ concreet gemaakt kunnen worden, zodat iedereen zich beter geëquipeerd voelt om mee te praten en vooral ook mee te ontwerpen aan de slimme stad van de toekomst. Eindhoven als stad van high tech en design zou juist op dat gebied de komende jaren mooi stappen kunnen zetten.

Laten we kortom hopen dat er ook de komende vier jaar een wethouder digitale zaken komt.

Daniëlle Arets en Bart Wernaart

 

geplaatst door Michelle Breemans

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.