Baris Demirel volgde tijdens zijn Fontysstudie Bedrijfskunde MER de minor Taal en Cultuur Nederlands. Vooraf was zijn belangrijkste doel: zijn schrijfvaardigheid verbeteren, met het oog op de afstudeerscriptie. Wat hij toen nog niet wist, was dat hij tijdens de minor op veel meer vlakken zou groeien in communicatieve taalvaardigheden. Daar heeft hij veel profijt van gehad tijdens zijn afstudeerstage en in zijn huidige werk. Baris is nu werkzaam als docent bij het Montessori College – een school voor voortgezet onderwijs – van Summa. “In mijn werk als docent probeer ik ook de interactieve manier van lesgeven van de minor toe te passen.”
“Eerlijk gezegd had ik voordat ik aan de minor begon moeite met naar school gaan; ik vond het moeilijk om mezelf te activeren. Dat draaide volledig om bij de minor Taal en Cultuur Nederlands. Ik heb deze met superveel plezier gevolgd. Het was leerzaam en leuk; het onderwijs was heel interactief en persoonlijk en werd met veel passie gebracht. Ik voelde me gezien en de docenten benoemden steeds de groei die ik doormaakte. Daardoor was alles wat ik deed een leermoment. Vooral de praktische oefeningen spraken me aan, van spelling en grammatica tot debatteren en gesprekstechnieken. In mijn huidige werk als docent bij het Montessori College probeer ik ook die interactieve manier van lesgeven toe te passen.
Niet eerder heb ik zo’n fijne tijd gehad binnen het onderwijs. We hadden een gemengde groep, met studenten uit allerlei studies: rechten, marketing en communicatie, technische studies. Heel leuk om ook vanuit een ander vakgebied naar taal te kijken. We hielpen elkaar als het nodig was – iedereen was wel goed in een bepaald deelgebied van het Nederlands.
Na de minor begon ik aan mijn afstudeerstage. Ik deed bij het Montessori College onderzoek naar hoe de school door kon groeien naar een high-performance-organisatie en medewerkers daarin mee kon nemen. Dankzij de gespreksvaardigheden die ik bij de minor had opgedaan, kon ik goed inspelen op mijn gesprekspartners, onder wie medewerkers, teamleiders en leerlingen. Ik kon kritisch zijn in hoe ik zaken overbracht en hoe ik het gesprek aanging. Ook het schrijven van mijn afstudeerscriptie ging vlotter dan ik had gehoopt.
Tijdens mijn afstudeerstage kreeg ik de kans om een dag in de week betaald te werken bij het decanaat. Ik mocht meedraaien in de lessen loopbaanondersteuning en –begeleiding. Ik kreeg enorm veel energie van het contact met de leerlingen. De erkenning en waardering vanuit school en van de leerlingen deden me erg goed. Zó goed dat ik na mijn afstuderen meteen ‘ja’ zei toen het Montessori College vroeg of ik wilde blijven. Nu geef ik les in economie, verzorg ik loopbaanondersteuning en –begeleiding en ben ik mentor. Daarnaast ben ik lid van het projectteam De Nieuwe Leerweg, waar we samen met bedrijven werken aan praktische opdrachten binnen het onderwijs.
Naast mijn werk doe ik een kopopleiding van een jaar voor mijn tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Daar stopt het niet: daarna wil ik een master ‘docent Economie’ doen. Voorlopig blijf ik in het onderwijs; het is een fijn gevoel om het verschil te kunnen maken voor leerlingen. Dat geeft me ontzettend veel voldoening.”
7 – 10 november online minor voorlichtingsweek bij Fontys
Heb jij al nagedacht over je minorkeuze? Wil je jezelf verder in je vak verdiepen, of juist iets totaal anders doen? Je minorkeuze kan best lastig zijn. Het belangrijkste is dat je iets kiest dat écht bij jou past. Zo kun je jezelf onderscheiden van anderen en je studie nog persoonlijker maken. Maar hoe kies je dan? En waaruit kun je kiezen?
Om je te helpen met je keuze organiseren we dit jaar een online minor voorlichtingsweek. Tijdens deze voorlichtingen kom je meer te weten over de inhoud van de minoren en kun je eventuele vragen stellen. Een overzicht van de voorlichtingen vind je hier. Meer informatie over ons minoraanbod vind je op fontys.nl/minor.
Wanneer: maandag 7 – donderdag 10 november 2022
Hoe laat: tussen 16:00 uur en 21:00 uur
Aanmelden: Schrijf je hier in