Elk semester krijgen studenten het podium tijdens showcasevent Innovations Insight, waar zij hun projecten presenteren aan een publiek van experts uit de industrie. Ook op 19 januari is het dus druk in het Fontys ICT InnovationLab voor een editie vol parels uit het hybride onderwijs op Strijp-T. Daarnaast verwelkomde Fontys ICT een drietal nieuwe partners, te weten TNO, DAF en veiligheidsregio Limburg-Noord, welke in de toekomst ook projecten zullen onderbrengen in het onderwijs in deze unieke leeromgeving
Hybride onderwijs met werkveld
In het Fontys ICT InnovationLab wordt door Fontys ICT een leeromgeving gecreëerd, waarin lerende professionals, onderzoekers en het bedrijfsleven direct samenwerken. De kruisbestuiving die daarmee ontstaat, zorgt ervoor dat talent klaargestoomd wordt om aan de slag te gaan in de praktijk, maar ook al direct aan de wieg staat van innovatief toegepast onderzoek. Vanuit verschillende specialismen werken studenten aan projecten, ingebracht door bedrijfspartners, om zich zo te ontwikkelen als professionals door te doen en doende te leren. Ruim 80 van deze studentenprojecten kregen de ruimte zich te presenteren en werden beoordeeld door een jury van experts.
Meedingen voor de SPARC-award
Deel van de jury bestaat uit leden van de Sharing Platform for Applied Research Cooperation (SPARC), het collectief Partners in Innovation verbonden aan het Fontys ICT InnovationLab. Door zich zo te organiseren, kunnen partnerbedrijven als collectief bijdragen aan de ontwikkeling van het onderwijs, maar kunnen zij ook toegepast onderzoek de slagkracht geven die nodig is om grotere aanvragen te verwezenlijken. SPARC heeft de rol van een vliegwiel in de ontwikkeling van Fontys ICT als kennisinstituut en als motor achter het onderzoek van de verbonden lectoraten. Niet voor niets is de award, die het beste project ontvangt, vernoemd naar SPARC. De award werd aan een opvallend project uitgedeeld.
Moodlet – oplossing met impact in de prijzen
Uit handen van Monique Esselbrugge, wethouder onderwijs, mobiliteit, binnenstad en Design district gemeente Eindhoven, ontving het studententeam van app Moodlet de SPARC-award. Deze studenten ontwikkelden een app die helpt met het managen van stress voor mensen die in het autistische spectrum vallen. Voor dit project werkten docent Evelien van de Garde en de studenten samen met Regieorgaan SIA (onderdeel van NWO), Fontys Paramedische Hogeschool, Games for Health, Leo Kanner Onderwijsgroep, Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost-Brabant, Leermakers Zorggroep and Student+ om een oplossing te ontwikkelen met échte impact op de samenleving.
Wethouder Esselbrugge was onder de indruk van het event en de maatschappelijke veranderkracht van de projecten: “Ik heb het als zeer indrukwekkend en inspirerend ervaren. Dit is hoe het onderwijs zou moeten, zeker het hoger onderwijs. Veel meer samenwerken met docenten en studenten, maar vooral met de praktijk! Je ziet hier echt wat de oplossingen van morgen zijn door de ogen van nu.”
Nieuwe partners
Het partnernetwerk en dus de coöperatie SPARC mocht ook drie nieuwe leden verwelkomen. TNO, DAF en veiligheidsregio Limburg-Noord tekenden als Partner in Innovation en dus als leden van het groeiende collectief organisaties dat zich hard maakt voor innovatie in ICT én ICT-onderwijs. Namens SPARC ondertekende bestuursvoorzitter Martin Hundepool. Dit kersverse partnerschap werd vervolgens met een proostmoment beklonken.
Meer informatie over het Fontys ICT InnovationLabSPARC vind je op de websites. Innovations Insight wordt elk semester georganiseerd als slotevent, waar studenten hun werk mogen presenteren. Projecten uit alle profielen, specialisaties en minoren van Fontys ICT komen hier aan bod.