Journalistiek en ICT Innovationlab nemen intrek in MindLabs

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het is zover, ze zijn verhuisd! Op zes februari mochten studenten en medewerkers van Fontys Journalistiek en Fontys ICT Innovationlab hun nieuwe leer- en werkomgeving in gebruik nemen. Zij werden feestelijk verwelkomd in hun nieuwe pand Mindlabs in de Spoorzone te Tilburg.

MindLabs meer dan een gebouw
MindLabs is het nieuwe centrum voor innovatieve technologie. Hier komen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven onder één dak samen. Het gebouw biedt allerlei mogelijkheden voor ontmoeting, inspiratie en onderzoek. Een dynamische omgeving die snel kan inspelen op technologische ontwikkelingen. Het gebouw is ook een soort etalage (showcase) waarin de huurders en partners kunnen laten zien wat ze doen en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op hun vakgebied. Fontys is verheugd en trots op de realisatie van dit bijzondere project. Zie ook artikel ‘Mooiste leerfabriek van Nederland” in Bron.

Optimale omgeving voor studenten Journalistiek
Binnen MindLabs kunnen studenten van Fontys Journalistiek zich ontwikkelen tot autonome en kritische professionals. Daar is de nieuwe leeromgeving volledig op ingericht. De centrale nieuwsvloer, omringd met opnamestudio’s en montageruimtes voor audio en video, biedt een open en realistische werkomgeving. Met de regionale titels van DPG Media en uitgeverij Zwijsen als bovenburen is er veel mogelijk voor laagdrempelige samenwerking.  De centrale ligging in de stad biedt een optimale omgeving voor het leren werken als journalist.

InnovatieLab zorgt voor vooruitgang
Het Fontys ICT InnovationLab is door de locatie in MindLabs de hybride leeromgeving van Fontys Hogeschool ICT in het hart van de regio Tilburg. Daarnaast behoudt Fontys Hogeschool ICT de bestaande locaties, zoals die op campus Stappegoor. Afhankelijk van de projecten en de onderwerpen waar studenten aan werken, studeren ze op de plek die daarbij past.

Tevens is dit het tweede Fontys ICT InnovationLab. Er is namelijk al een succesvolle locatie in Eindhoven op Strijp-T, in het hart van de Brainport regio. In het InnovationLab worden onderwijs, bedrijfsleven en onderzoek één en investeren samen in de toekomst van ICT, media en innovatie. Door samen te leren, innoveren en vorm te geven aan de toekomst. En waarbij toegepast onderzoek de wereld van morgen vormgeeft, verbetert en inclusiever maakt.

Gebouw
MindLabs is gebouwd op de plek van de voormalige Hal 70. Deze oude spoorhal is gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De stalen spanten van Hal 70 zijn opnieuw gebruikt in het nieuwe gebouw. Dit zorgt voor de karakteristieke uitstraling die oud en nieuw bij elkaar brengt. De bouw startte in augustus 2019 door Ballast Nedam Zuid en BINX Smartility. Het gebouw werd op maandag 30 januari officieel opgeleverd. De openbare ruimte moet nog worden ingericht.

Andere bewoners
Eigenaren van het gebouw zijn de gemeente Tilburg en Fontys Hogeschool. Andere MindLabs-partners huren een deel van het pand. Grotere huurders zijn onder andere DPG Media, Onderwijsgroep Tilburg, Tilburg University, Uitgeverij Zwijsen en de Vereniging MindLabs. Na de ingebruikname door Fontys en ROC Tilburg volgen de andere huurders de komende maanden. Wanneer het gebouw volledig in bedrijf is, volgt de officiële feestelijke opening.

Auteur: Judith Tollig
 

 

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.