Career Jumpstart, een initiatief vanuit Fontys ICT en HRM/TP, had eind mei een overwinning te vieren. Fontys ICT-alumnus Jelle Tiepel en docent-onderzoeker Lars Veerhoff presenteerden hun inzichten en ervaringen van de Career Fitness Journey op de prestigieuze Merit Summit in Barcelona. De jury waardeerde met name de focus op student impact vanuit wetenschappelijke inzichten en onze aandacht voor neurodiversiteit. Als gevolg hiervan werd het initiatief, als onderdeel van Career Jumpstart, erkend als runner-up in de categorie ‘Innovation in Higher Education’.
De Merit Summit is een HR en business leadership congres dat wetenschap en praktijk bij elkaar brengt. Naast het congres is er een wedstrijd waar verschillende initiatieven strijden om de Merit Awards via pitchpresentaties. Onze Career Fitness Journey was hierbij een van de kanshebbers.
Career Fitness Journey
De Career Fitness Journey bestaat uit een serie van vier workshops waarin (neurodivergente) studenten hun loopbaanvaardigheden aanscherpen en hun persoonlijke must-haves identificeren voor een duurzame “career-fit”. Ze stellen zichzelf daarbij de volgende vragen:
1. Reflectie op Motieven & Kwaliteiten: Wat is voor mij belangrijk in mijn loopbaan, en waar komen mijn talenten overeen met deze prioriteiten, zodat ik een duurzame (gezonde, productieve, gelukkige) en passende bijdrage kan leveren aan de arbeidsmarkt?
2. Loopbaanmanagement: Als ik duidelijkheid heb over het bovenstaande, hoe zorg ik er dan voor dat ik mijn doelen bereik en dit op de lange termijn volhoud?
3. Personal Branding & Communicatie: Hoe kan ik mijn toegevoegde waarde en behoeften overtuigend en effectief verwoorden en communiceren?
Shinen op de Merit Summit
Jelle, als voormalig deelnemer, schitterde op het podium en deelde zijn authentieke en oprechte uitdagingen en ervaringen met het vinden van een passende baan. Een ander hoogtepunt van de pitch was onze afsluitende oproep tot actie: er werd tijdens de summit veel gesproken over de noodzaak van open en betekenisvolle dialogen tussen werknemer en leidinggevende die plaats zouden moeten vinden in veilige werkomgevingen. Helaas laten recente onderzoekscijfers uit de UK zien dat 65% van de neurodiverse professionals niet hun uitdagingen en behoeften delen met hun direct leidinggevende omdat ze bang zijn te worden gediscrimineerd of te maken te krijgen met stigmatisering. Omdat er allemaal HR en business (op)leiders in de zaal zaten werd er een directe oproep aan hen gedaan om dit percentage naar beneden te krijgen, want zoals ook op het congres meerdere malen werd benoemd: de direct leidinggevende heeft de grootste impact op de organisatie. En hoe kun je nu een open gesprek hebben als professionals niet open tegen je durven te zijn? Dit zorgde voor een krachtige reactie en de veelheid aan gesprekken na afloop lieten zien dat we een snaar raakten bij het publiek.
Netwerk
Naast een verrijkende ervaring voor zowel Jelle als Lars, is op de summit met succes de vruchtbare samenwerkingen binnen Fontys (ICT en HRM/TP) en met TU/e gedemonstreerd, ter ondersteuning van de eerste stappen naar duurzame loopbanen voor (neurodivergente) studenten. Er zijn talrijke contacten gelegd, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor internationale samenwerkingen rond de thema’s diversiteit, gelijkheid en inclusie op de werkvloer.
Als je meer wilt weten, bezoek dan de website Career Jumpstart of neem contact op met Lars Veerhoff . Eerder verscheen ook een artikel van Bron hierover.