Het Fontys ICT InnovationLab is gevestigd op Strijp TQ, midden op een terrein vol bedrijven die de technologie van morgen ontwikkelen. In het Lab zelf zetten Fontys studenten daar, onder toeziend oog van onderzoekers en bedrijfspartners, vaak de eerste stappen in met toegepast onderzoek. Een unieke locatie, waar coöperatie en co-creatie plaatsvindt die de samenleving van morgen kan bepalen. Elk semester, tijdens Innovations Insight, worden de deuren geopend om te laten zien en ervaren hoe morgen er uit kan zien. Ondanks de regenval, vonden velen de weg naar Strijp TQ om dit te ervaren.
Unieke samenwerkingen
Innovations Insight is niet alleen een showcase van studentenwerk, het is een moment van samenkomen van alle spelers in deze innovatiehub. Partnerbedrijven zien resultaten van de vraagstukken die ze inbrachten, maar ontmoeten ook elkaar. Externe genodigden en geinteresseerden (want Innovations Insight is voor iedereen toegankelijk) laten zich inspireren door de mogelijkheden. Dit keer was ook burgemeester Jeroen Dijsselbloem aanwezig voor een rondleiding en om te proeven van wat al die unieke samenwerkingen voortbrengen. De indrukken waren positief: “Heel positief! Ik heb studenten gesproken die echt in de praktijk aan de slag zijn. Dicht bij bedrijven of buurtbewoners, op zoek naar praktische oplossingen en innovaties.”
Innovatiecentrum voor de regio
Het unieke samenwerkingsverband tussen het Fontys ICT InnovationLab en de partnerbedrijven, verenigd in coöperatie SPARC, zorgt voor een wederzijdse betrokkenheid, maar ook een gedeeld belang. Dat maakt het InnovationLab tot een regionaal innovatiecentrum, waar de mogelijkheden van ICT vorm krijgen. Daarom is het bijzonder dat er drie nieuwe partners aansluiten, die passen bij de Brainportregio als internationale kennisregio in tech. ASML, Jumbo en CY2 mogen we nu verwelkomen als partners in het Fontys ICT InnovationLab en dat sluit naadloos aan bij de rol en ambities van Fontys en Brainport met deze locatie, aldus Dijsselbloem: “In de Brainportregio hebben we allerlei samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheid. Fontys maakt daar heel goed gebruik van door met bedrijven samen te werken in de prakijk, zodat studenten niet alleen met theorie van hun studie afkomen, maar ook in de praktijk ervaring op hebben gedaan. Dat past heel erg bij Eindhoven en is een goede manier om te leren.”
Van toegepaste technologie tot ‘what if’ concepten
Maar degenen die de show mogen stelen tijdens Innovations Insight, zijn natuurlijk de studenten. Zij werken namelijk aan open vragen uit het werkveld, wat tot praktische oplossingen, prototypes en innovaties leidt. Hiermee bieden studenten meerwaarde voor partnerbedrijven, waar deze betekenisvolle opdrachten vaak een vervolg krijgen (of opgepakt worden door andere studenten in verdere iteraties). Anderen werken juist aan uitdagingen, die zorgen voor innovatieve concepten, die verkennen wat mogelijk is in de toekomst. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Misty project van een eerdere editie, maar dit keer zagen we ook een breed arsenaal projecten, beoordeeld door de kundige SPARC jury, bestaande uit Maurice van Veghel, Chris Hendriks en Martin Hundepool.
Dit keer gingen de prijzen, in de vorm van de SPARC ‘Innovation Lightning cup’ naar drie opvallende projecten. Het eerste was een groep studenten die werkt aan het Streaming wearable and stress mangement platform (SWSPP). Deze groep studenten draagt met hun project bij aan het ‘Van Sensoren naar Zorg’ onderzoeksproject. De tweede groep ontwikkelde in het project ‘Learning English with AI’ een door AI gedreven learning tool voor Engelssprekenden. De tool analyseert taalgebruik op zinsbouw, uitspraak en woordkeuze. Het derde project dat een award mocht meenemen, onderzocht de manieren om mensen te helpen beter met heftig geluid om te gaan (schadelijk) met een smartwatch applicatie en werd uitgevoerd door ICT & Media Design en ICT & Infrastructure studenten. Goede voorbeelden van de innovatieve projecten die in het InnovationLab ontstaan.
Fontys ICT InnovationLab: hub voor samenwerking
Innovatie gebeurt niet vanzelf, daarvoor heb je elkaar nodig, maar ook een plek om samen te komen. Door onderwijs, onderzoek en het werkveld samen te brengen, ontstaat een ketenwerking die zorgt voor professionals met de kennis en kunde die de Brainport regio nodig heeft. Ook maakt de creativiteit en open aanpak het mogelijk om ‘buiten de lijntjes’ te kleuren en originele innovaties te leveren. Het Fontys ICT InnovationLab laat tijdens Innovations Insight zien, dat het dé plek is waar alles samenkomt en morgen vormgegeven wordt.
Innovations Insight vindt twee keer per jaar plaats in het Fontys ICT InnovationLab. Iedereen is welkom. Meer informatie, ook over de projecten van afgelopen semester, is hier terug te vinden. Alle projecten en samenwerkingen die te zien zijn op het event, zijn ontwikkelt op deze unieke locatie.