Arriva en Fontys gaan samenwerken

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Vanmiddag hebben Ralph van Disseldorp, directeur Fontys Economie en Communicatie (rechts op de foto) en Jan Pieter Been, regiodirecteur van Arriva, een intentieovereenkomst getekend om nog dit collegejaar intensief samen te gaan werken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. De overhandiging van een boom staat symbool voor de samenwerking: ”Deze samenwerking gaan we, net als deze boom, samen verzorgen en tot wasdom laten komen. Zodat we er gezamenlijk de vruchten van kunnen plukken,” aldus de beide directeuren. In eerste instantie gaat Arriva samenwerken met het Center of Expertise for Sustainable and Circular Transition van Fontys. Arriva wil studenten projecten laten uitvoeren die bijdragen aan haar doelstelling om als bedrijf in 2025 CO2-neutraal en in 2040 circulair te werken.

“Binnen Arriva zijn we dagelijks bezig met grote en kleine projecten om CO2-neutraal, duurzaam en circulair te werken. Zo worden over enkele maanden 64 nieuwe elektrische bussen aan onze Brabantse busvloot toegevoegd, en is onze bedrijfskleding gemaakt van gerecycled katoen en PET-flessen,” weet Jan Pieter Been. “We planten bomen ter compensatie van onze CO2 uitstoot en op onze locaties hangen waterloze urinoirs. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar we zijn er nog lang niet. Met de kennis en de mensen van Fontys boren we een grote nieuwe bron aan die ons kan helpen bij onze circulariteitsdoelen. Projectmatig én procesmatig.”

Verminderen en verduurzamen grondstofstromen
“We zijn blij met de samenwerking met Arriva. Onze studenten kunnen, ondersteund door docenten en onderzoekers, in een Living Lab-situatie circulariteits- en duurzaamheidsprojecten opzetten, uitvoeren en analyseren. Mooi om te zien dat Arriva zo overtuigd is van de meerwaarde van duurzaamheid en circulariteit,” aldus Ralph van Disseldorp. “Ik begrijp dat Arriva wil starten met een analyse van de grondstofstromen in haar Brabantse vestigingen en hoe die verder verduurzaamd en gereduceerd kunnen worden. Dat is een mooie aftrap wat mij betreft.  En wie weet dat deze samenwerking in de toekomst kan worden uitgebreid, want we hebben nog meer Centers of Expertise binnen Fontys.”

In 2025 CO2 neutraal
De samenwerking met opleiding en onderzoeksinstituten zoals Fontys staat voor Arriva niet op zichzelf. Zo is bijvoorbeeld met de TU Delft eerder een CO2-barometer ontwikkeld. Daarmee kunnen voorspellingen gedaan worden over de CO2 uitstoot naar aanleiding van veranderingen in de bedrijfsprocessen van Arriva. “We doen er alles aan om als bedrijf in 2025 CO2 neutraal en in 2040 circulair te zijn. We zijn ervan overtuigd dat dat de enige manier is om als bedrijf op de lange termijn nog bestaansrecht te hebben. In welke branche dan ook,” besluit Jan Pieter Been vastberaden.

tekst: Eva Bergman

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.