AI binnen het bedrijfsleven

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In de nieuwste aflevering van AI Garage bespreken host Erdinç en Xander Janssen de impact van generatieve AI op het bedrijfsleven. Ze onderzoeken hoe technologie en data worden toegepast in de maakindustrie, de kloof tussen werknemer wensen en IT-regels, en de balans tussen innovatie en controle. Ook blikken ze vooruit op de rol van AI in de toekomst van softwareontwikkeling en de ethische overwegingen die daarbij komen kijken.

 

Er wordt steeds vaker technologie en data, zoals AI, gecombineerd tot praktische toepassingen voor klanten in de maakindustrie. Hoewel er veel vraag is naar geavanceerde technologieën zoals GPT, zien bedrijven vaak een kloof tussen wat werknemers willen en wat IT-afdelingen toestaan, vooral op het gebied van veiligheids- en reguleringskwesties. Dit spanningsveld vraagt om een balans tussen innovatie en controle binnen organisaties, wat resulteert in gesprekken over hoe technologie op een verantwoorde manier kan worden ingezet.

Technologieadoptie en AI-risico’s
In het bedrijfsleven omarmen veel startups en scale-ups snel nieuwe technologieën omdat ze geen legacy hebben en jongere medewerkers in dienst hebben die minder wantrouwen en sneller veranderingen accepteren. Grote corporates en enterprises, waar de beslissende managementlaag vaak wat ouder is, zijn minder geneigd tot verandering, maar moeten toch mee. Er is enige weerstand, vooral omdat generatieve AI niet altijd de oplossing is voor elk probleem. Hoewel een fout in een privécontext met ChatGPT niet erg is, kunnen fouten in een productieomgeving ernstige financiële gevolgen hebben, wat voor bedrijven cruciaal is om te voorkomen.

De toekomst
Tot slot bespreken Erdinç en Xander de toekomst van softwareontwikkeling en AI in het bedrijfsleven. Xander verwacht dat over vijf jaar softwareontwikkelaars meer bezig zullen zijn met abstracte concepten zoals architectuur en microservices, terwijl AI hen ondersteunt bij routinetaken. Daarnaast komen ethische vraagstukken zoals responsible AI steeds vaker naar voren, en moeten bedrijven daar ook in mee om AI op een verantwoorde manier toe te passen.

 

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’