DDW: praat mee over dilemma’s in gezondheidsinformatie

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Hoe (ver)houden we ons tot informatie over gezondheid en zorg? Welke rollen spelen social media, influencers en de overvloed aan online informatie? Tijdens de Dutch Design Week (DDW) richten we de aandacht op deze prikkelende dilemma’s, in een interactieve video-installatie genaamd ‘Caring is Sharing’. Kunstenaar Hendrik-Jan Grievink creëerde een ‘digitaal kringgesprek’ in samenwerking met Fontys Centre of Expertise Health en Máxima MC. Neem ook deel aan het gesprek over (je) vertrouwen in informatie over gezondheid en zorg!

De installatie toont een doorlopende video waarin negen personages hun dilemma’s over vertrouwen in communicatie rondom zorg en gezondheid delen. Centraal staat de invloed van social media en zorginfluencers. De personages variëren van een arts, verpleegkundige en patiënt tot een health influencer, natuurgenezer en cliniclown. Ze bespreken hoe zij omgaan met verkeerde of overvloedige informatie en wat dit betekent voor hun vertrouwen in de verschillende bronnen. De video-installatie is zo ontworpen dat bezoekers hun reacties en gedachten kunnen delen, waardoor een dynamische en interactieve ervaring ontstaat.

Embassy of Health
De video-installatie Caring is Sharing is onderdeel van de Embassy of Health. In de Embassy of Health komen gezondheidszorg, design, wetenschap en technologie samen. Je kunt ons van 19 tot 27 oktober gratis bezoeken op het Ketelhuisplein in Eindhoven, in de grote kas van de World Design Embassies.

Samenwerken aan innovatie in gezondheid en zorg
Máxima MC en het Fontys Centre of Expertise Health zijn trots om deel te nemen aan de installatie Caring is Sharing. Samen richten we ons op innovatie in gezondheid en zorg, waarbij we onderzoeken hoe de kracht van design kan bijdragen aan het herdefiniëren van gezondheid en het bevorderen van een gezondere samenleving. Door samen te werken, streven we ernaar voortdurend de grenzen te verleggen en te heroverwegen wat het betekent om iedereen een eerlijke kans te geven op een gezond leven.

Evenementen
We gaan tijdens de DDW ook in gesprek over het ontwerpen van gezondheid en zorg in de toekomst. Dat doen we onder andere tijdens de volgende evenementen:

Woensdag 23 oktober: netwerkbijeenkomst Caring is Sharing.
Inspirerende bijeenkomst over prikkelende dilemma’s in de zorg, met rondleiding over de Embassy of Health. Georganiseerd door Coöperatie Slimmer Leven, TU/e, GGzE, Máxima MC en Fontys Centre of Expertise Health.
Meer informatie en aanmelden.Donderdag 24 oktober: conferentie Gezondheid als Valuta (vol).
Tafelgesprekken over waardentransities, georganiseerd door de Embassy of Health.

Meer DDW & Fontys & Health

In het project Onderhuids komen kunst, erfgoed, geschiedenis, zorg en verpleegkundig werk samen. Drie kunstenaars geven inhoud aan de grenzen van het verpleegkundige beroep met installaties zoals een zorggeluidservaring, een lichtinstallatie en een interactief zorgspel. Het project is onderdeel van een onderzoeksproject vanuit Fontys Mens en Gezondheid en Hogeschool voor de Kunsten. Te zien bij Piet Hein Eek op Strijp-R. Afgestudeerden van de opleiding Trend Research & Concept Creation presenteren hoe de toekomst van zorg en vruchtbaarheid eruit kan zien.Bij ‘Welcome to MAI House’ maak je kennis met MAI, de virtual human van MindLabs. Fontyslectoraat Mens & Technologie onderzoekt hoe MAI ingezet kan worden als assistent op het gebied van gezondheid.

Auteur: Christel Ruijs

Meer nieuws

Directeuren Fontys Educatie Tilburg en Eindhoven/Den Bosch benoemd
AI in Journalistiek: analyse van framing en publieke perceptie
Afvalwater onderzocht op sporen soa’s

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.