In een tijd waarin onderwijsinstellingen en bedrijven worstelen met privacyvraagstukken en de facilitering van AI-tools, zet Fontys ICT een grote stap vooruit. Het instituut introduceert een innovatief AI-platform waarmee zij volledige controle behoudt over AI-modellen die via het platform aan studenten en docenten worden aangeboden. “We weten precies welke gegevens worden verwerkt en waar deze naartoe gaan,” aldus projectleiders Ruud Huijts en Koen Suilen.
Het nieuwe AI-platform is een directe reactie op de groeiende zorgen over privacy en dataveiligheid. “Recente discussies over de rol van data en privacy bij chatbots, zoals het advies van Surf om geen gebruik meer te maken van Co-pilot, hebben ons extra gemotiveerd om dit project te versnellen,” legt Koen Suilen uit.
Een belangrijk onderdeel van het platform zijn de ingebouwde ‘veiligheidsmaatregelen’, die ervoor zorgen dat privacygevoelige informatie nooit bij commerciële bedrijven terechtkomt. “Zelfs als een medewerker per ongeluk gevoelige gegevens invoert, kan dit automatisch gefilterd worden voordat het extern wordt verwerkt,” zegt Ruud Huijts. “We hebben dit platform ontwikkeld om studenten en medewerkers in staat te stellen AI-tools op een verantwoorde en zo veilig mogelijke manier te gebruiken.”
Transparantie
Naast privacybescherming biedt het platform ook meer toegankelijkheid en transparantie. “We zagen dat studenten en docenten met een creditcard makkelijker commerciële AI-tools konden gebruiken, terwijl anderen afhankelijk waren van wat Fontys ICT aanbiedt,” zegt Suilen.
Daarnaast lost het platform administratieve problemen op. “Voorheen moesten medewerkers AI-diensten zelf voorschieten en declareren. Met ons nieuwe platform hebben we een ingebouwde budgetteringsfunctie, waarmee we precies kunnen zien wie welke AI-modellen gebruikt en tegen welke kosten”, vult Huijts aan.
Als een auto
Om de werking van het platform te beschrijven, maken de projectleiders een treffende vergelijking met een auto. “Ons platform werkt als een wagen waarin verschillende motoren kunnen worden geladen, afhankelijk van wat men wil gebruiken,” legt Suilen uit. “Zo verminderen we de afhankelijkheid van grote providers zoals OpenAI, Microsoft, Anthropic en Meta.”
Het platform maakt onder meer gebruik van OpenWebUI, een open-source interface die sterk lijkt op ChatGPT. “Gebruikers krijgen een vertrouwde ervaring met alle functionaliteiten die ze gewend zijn, zoals custom GPT’s, projectbeheer, visualisaties, code-interpretatie en beeldgeneratie,” aldus Huijts.
Focus op open soure
Fontys ICT zet bewust in op open-source modellen. “Open-source AI-modellen worden steeds beter en vormen vaak een uitstekend alternatief voor commerciële oplossingen” zegt Suilen.
Een ander sterk punt van het platform is de mogelijkheid om AI-modellen op eigen hardware van Fontys ICT te draaien. “Voor toepassingen waarbij privacy extra belangrijk is, kunnen we AI-toepassingen volledig op onze eigen systemen, binnen onze eigen muren draaien en toegankelijk maken voor medewerkers en studenten, zonder dat we afhankelijk zijn van externe servers,” benadrukt Huijts.
Weg vooruit
Het platform wordt de komende maanden getest door een selecte groep docenten en studenten van Fontys ICT. “We verzamelen tijdens de pilot data over gebruik, betrouwbaarheid en schaalbaarheid,” vertelt Suilen. Tegelijkertijd blijven er uitdagingen. “Hoe werkt het platform als duizenden gebruikers tegelijkertijd inloggen? En hoe beheersen we de kosten?” vraagt Huijts zich af.
Ondanks deze vragen is het team trots op de vooruitgang. “Met een klein team hebben we in korte tijd grote stappen gezet,” sluit Suilen af. “Dit project laat zien hoe een instituut zelf regie kan nemen over generatieve AI.”