Hoe draagt samenwerking binnen én buiten het onderwijs bij aan een sterke, wendbare regio. Dat stond centraal tijdens het bezoek van minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) aan Gilde Opleidingen in Roermond en Fontys Hogeschool in Venlo.
In het Centrum Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg (CIVIL) en het Roboticalab van Fontys en Gilde kon de minister woensdag 7 mei zien en ervaren hoe gezamenlijke initiatieven van de scholen en het bedrijfsleven vorm krijgen.
De onderwijsinstellingen spraken met de minister ook over de rol van beroepsonderwijs in een regio met grote uitdagingen. Noord- en Midden-Limburg hebben te maken met demografische krimp, een tekort aan technisch personeel en een versnipperd midden- en kleinbedrijf (MKB).
Oproep aan de minister
Door samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs in Limburg én door kennis, faciliteiten en gebouwen te delen, werken de scholen aan een antwoord op de demografische krimp. Zo kunnen ze regionale (MKB)bedrijven en instellingen optimaal blijven bedienen op basis van de vraag op de arbeidsmarkt. Ook ondersteunen zij op deze manier bij een Leven Lang Ontwikkelen.
Hier is wel structureel investeren op maat voor nodig. Met aandacht voor zaken als grensligging, beperkte bereikbaarheid en krimp. Tijdens het bezoek vroegen de onderwijsinstellingen hier aandacht voor.
Minister Bruins: “Mooi om te zien hoe scholen en bedrijfsleven hier samen werken aan de uitdagingen van nu en de toekomst. We krijgen de komende jaren door demografische krimp te maken met minder studenten en er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide vakmensen. Dat vraagt slimme keuzes en goede samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven. Daar heb ik vandaag mooie voorbeelden van gezien. We blijven dit als overheid graag ondersteunen en aanjagen.”
Slimme inzet
In de ochtend bezocht de minister het Centrum Innovatief Vakmanschap Installatietechniek Limburg (CIVIL) in Roermond. Hier werken Gilde Opleidingen, IW Zuid-Oost en regionale partners samen aan toekomstbestendig vakmanschap en een volwaardige Duurzaamheidscampus: een kennis- en adviescentrum voor burgers, bedrijven en onderwijsinstellingen in de energietransitie.
Studenten leren en werken met de nieuwste technieken, zoals warmtepompen en hybride installaties. De opleidingslocatie wordt meervoudig ingezet: leerlingen uit het voortgezet onderwijs volgen er loopbaanoriëntatie, studenten uit het hbo werken er aan een Associate Degree, en volwassenen kunnen er bij- of omscholen. Zo blijft de locatie waardevol en rendabel in een regio waar het aantal jongeren daalt. “Door faciliteiten te delen en samenwerking over onderwijsniveaus heen te organiseren, benutten we onze infrastructuur optimaal”, vertelt Peter Thuis, bestuursvoorzitter van Gilde Opleidingen.
Roboticalab
In de middag bezocht de minister het gezamenlijke Roboticalab van Fontys en Gilde Opleidingen. Docenten en studenten lieten de minister zien waarom het belangrijk is dat ze samenwerken aan technologische toepassingen voor de maakindustrie. Ook het bedrijfsleven was vertegenwoordigd en vertelde over het belang van deze samenwerking voor de regio.
De samenwerking in het Roboticalab is voor beide scholen pas het begin. Zij gaan structureel samenwerken om het onderwijs wendbaar en aantrekkelijk te houden voor jongeren, waardoor talent behouden blijft voor de regio.
Joep Houterman, bestuursvoorzitter van Fontys: “Om te voldoen aan de vraag van de arbeidsmarkt zijn talent, innovatie en internationale studenten hard nodig. Met elkaar werken Gilde en Fonty, samen met het bedrijfsleven, aan sterker en beter beroepsonderwijs in deze regio”.
Ron Coenen (voorzitter Limburgse Werkgeversvereniging): “We zijn blij dat het onderwijs de lead heeft genomen. Deze regio heeft veel bedrijven in de maakindustrie, maar dat zijn veel kleine en middelgrote bedrijven. Die hebben toch vaak minder slagkracht dan de echt grote bedrijven, we hebben Fontys en Gilde echt nodig om samen het verschil te maken in Limburg”.
Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders (Onderwijs) pleit voor een onderwijslandschap (mbo-hbo-wo) dat ook binnen de demografische realiteit van Limburg in staat is om mensen op te leiden zodat werknemers goed blijven aansluiten op de behoeften in de regio. “Door kennis en vaardigheden op peil te houden, willen we een bredere inzetbaarheid in een voortdurend veranderende arbeidsmarkt bereiken. Doel is een betere balans tussen vraag en aanbod.”