Duurzame voeding is in opkomst, maar onbekende producten zoals eiwitten op basis van insecten roepen bij veel consumenten nog weerstand op. Hoe kun je die drempel verlagen? Alya Alismaili, afstuderend student International Business aan Fontys Venlo, onderzocht hoe je mensen kunt stimuleren om deze alternatieve eiwitbronnen toch een kans te geven.
Het onderzoek maakte deel uit van het programma Values for Innovation en werd uitgevoerd in samenwerking met het lectoraat Business Innovation van Fontys Venlo. Alya’s onderzoek richtte zich op de rol van emotionele waarden bij voedingskeuzes, met speciale aandacht voor de waarden ‘traditie’ en ‘veiligheid’. Ze onderzocht hoe deze waarden invloed uitoefenen op het gedrag van Duitse consumenten ten aanzien van alternatieve eiwitbronnen. Door academische inzichten te combineren met consumententests ontwikkelde Alya communicatierichtlijnen. Deze helpen bedrijven om producten zoals insecteneiwitten op een manier te presenteren die voor consumenten vertrouwd, geloofwaardig en emotioneel veilig aanvoelt.
Praktijktest met productverpakking
De richtlijnen werden toegepast op een herontwerp van een productverpakking. Deze nieuwe verpakking werd vervolgens getest in een focusgroep met Duitse studenten. De resultaten lieten zien dat communicatie die aansluit bij de persoonlijke waarden van consumenten leidt tot meer nieuwsgierigheid, vertrouwen en openheid tegenover de producten.
Advies aan duurzame voedingssector
Op basis van deze inzichten, adviseert Alya bedrijven in de duurzame voedingssector om:
• het volledige richtlijnenpakket consistent toe te passen;
• verpakkingen strategisch in te zetten om vertrouwen op te bouwen;
• de communicatie af te stemmen op verschillende consumentensegmenten.
Hoewel het onderzoek zich richtte op productverpakking, zijn de richtlijnen ook toepasbaar via andere communicatiekanalen zoals advertenties, websites en sociale media.
Haar onderzoek levert concrete handvatten waarmee bedrijven in de duurzame voedingssector consumententwijfel kunnen verkleinen en beter kunnen inspelen op hun waarden en behoeften.
Meer informatie? Je kunt contact opnemen met docent-onderzoeker Sonja Floto-Stammen.
Auteur: Anke Franssen