Op maandag 20 januari 2025 startte de derde editie van Impact for Health. Het Centre of Expertise Health ondersteunt hiermee zes onderzoeksprojecten die zich richten op innovaties in gezondheid en zorg, vanuit de missie: meer mensen een eerlijke kans geven op een gezond leven. Samenwerking, vernieuwing en multi-disciplinariteit staan centraal.
Uit 23 inzendingen zijn zes veelbelovende projecten geselecteerd. De kick-off bood een platform voor kennismaking en kennisdeling. De projectleiders presenteerden hun plannen, waarbij veel betrokken lectoren aanwezig waren. Elk onderzoek valt binnen een van de drie thema’s waarop het Centre of Expertise Health zich richt: gezondheidsvaardigheden, gezonde leefomgeving en samenzorg.
Thema: Gezondheidsvaardigheden
– Voetencheck (Roy van den Heuvel)
Diabetische voetcomplicaties vroeg opsporen is belangrijk, de Voetencheck App helpt hierbij maar patiënten vinden het soms lastig om voor het gebruik van de app goede foto’s van hun voeten te maken. Dit project onderzoekt hoe AI-technologie, zoals beeldherkenning, kan helpen bij het maken van betere foto’s. “We hopen hiermee niet alleen de kwaliteit van de zorg te verbeteren, maar ook patiënten en zorgverleners te ontlasten,” zegt Roy.
– Wearables en long COVID (Els van Westrienen)
Post-exertionele malaise (PEM) is een veelvoorkomend probleem bij long-COVID-patiënten. Dit project onderzoekt hoe hartslagvariabiliteit (HRV) kan helpen bij het monitoren van PEM. “We willen weten hoe de informatie over HRV in het dagelijks leven gebruikt kan worden en wat patiënten nodig hebben om het te begrijpen en gebruiken,” aldus Els. De resultaten vormen een basis voor verdere samenwerking en subsidieaanvragen.
– Sociale robots in de zorg (Ellen Janssen)
“Hoe zorgen we dat sociale robots niet in de kast verdwijnen, maar echt impact hebben?” aldus Ellen. Sociale robots hebben veel potentie in de zorg, maar hun implementatie is vaak een uitdaging. Dit project ontwikkelt een handleiding en organiseert sessies om zorgaanbieders en cliënten te ondersteunen.
Thema: Gezonde fysieke en sociale leefomgeving
– Positieve gezondheid in Venlo-Zuid (Maartje Kunen)
In Venlo wordt een voormalig veilingterrein ontwikkeld tot een woongebied waarin positieve gezondheid centraal staat. Dit project betrekt inwoners uit de omliggende wijken met een lage sociaaleconomische positie actief in het proces. “Het is belangrijk dat iedereen vanaf het begin mee kan profiteren. Niet alleen de bewoners van de nieuwe wijk, maar ook degenen die eromheen wonen” zegt Maartje. “Het doel is om een omgeving te creëren die gezondheid stimuleert, zodat we later geen gedragsinterventies nodig hebben.”
Thema: Samenzorg voor de toekomst
– Maxima(al) gemonitord (Sjoukje Hoornstra)
Monitoring op afstand kan patiënten helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren, maar niet iedereen doet mee. Dit project onderzoekt hoe verpleegkundigen patiënten beter kunnen ondersteunen bij hun keuze. “We willen begrijpen welke afwegingen zorgverleners maken om zorg op afstand aan te bieden, zodat we zorg voor iedereen toegankelijker kunnen maken,” zegt Sjoukje.
– Simulatieonderwijs voor samenzorg (Marianne Nieboer)
Samenzorg vraagt om complexe samenwerking tussen zorgvragers, informele netwerken, zorg- en welzijnsaanbiedersen technologie. Dit project verzamelt en ontwikkelt casuïstiek voor simulatieonderwijs. “Hoe leiden we toekomstige zorgprofessionals op voor deze nieuwe realiteit?” vraagt Marianne. Studenten leren via simulatiescenario’s hoe ze effectief kunnen samenwerken in de zorg.
Inspiratie en samenwerking
Impact for Health biedt de projectleiders ook praktische ondersteuning naast het primaire onderzoekswerk, zoals hulp bij communicatie en het aanvragen van subsidie. De kick-off liet zien hoe de projecten elkaar kunnen versterken, doordat de onderzoekers zich direct met elkaar konden verbinden. Op naar een mooi onderzoeksjaar vol samenwerking, innovatie en impact!
Meer weten over de Impact for Health-onderzoeken, ook van voorgaande edities? Kijk op www.fontys.nl/health.