Aandacht voor mentale gezondheid: Ik moet himmel niks

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Studenten en jongvolwassenen ervaren regelmatig prestatiedruk. Goede cijfers halen, online aanwezig zijn, een sociaal leven hebben… die sociale verplichtingen, groepsdruk en prestatiedrang zijn niet altijd even gezond. Daarom lanceert DE STAP naar gezonder, waarin Fontys partner is, deze week een campagne gericht op het verminderen van mentale druk. Want zeg nou zelf, het is best wel eens fijn om te denken: ik moet himmel niks!

DE STAP naar gezonder is een regionale beweging die actief is om de gezondheid in Brainportregio te verbeteren. Positieve gezondheid staat centraal, waarbij het onder andere draait om fysiek gezond zijn en mentaal sterker worden. Ook voor Fontysstudenten en -medewerkers is positieve gezondheid een relevant onderwerp. Als betrokken kernpartner bij DE STAP roepen we op, om via de campagne aandacht te geven aan de mentale gezondheid van onze eigen Fontys Community.

Moment voor jezelf
De campagne creëert bewustwording onder jongvolwassenen dat niet altijd alles hoeft en dat het goed is om even een moment voor jezelf te nemen. Op de website www.ikmoethimmelniks.nl kunnen jongvolwassenen testen hoeveel prestatiedruk zij voelen. Na de test verschijnt het aanbod van DE STAP naar gezonder, met praktische tips om minder druk te ervaren: de campagnepagina. De campagne loopt tot en met vrijdag 1 december en is zichtbaar via social media en op fysieke plekken in Eindhoven

Aan DE STAP naar gezonder doen inmiddels meer dan 100 organisaties in de regio mee: gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, huisartsengroepen, zorgverzekeraars, onderwijsinstellingen en bedrijven. Onderdeel van DE STAP is het online platform destapnaargezonder.nl, waar mensen informatie en hulp kunnen vinden om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid.

Fontys en DE STAP
In het programma DE STAP sluiten we met onderwijs en onderzoek aan bij initiatieven van inwoners en organisaties. Het doel is om gezondheidsverschillen terug te dringen en de gezondheid van inwoners te bevorderen. Fontysstudenten en -docenten zijn actief in Professionele Werkplaatsen in Tongelre, De Achtse Barrier en Son en Breugel, waar ze samenwerken met inwoners en professionals . Daarnaast doen Fontysstudenten afstudeeronderzoek binnen DE STAP, aansluitend bij het regioplatform en begeleid vanuit het lectoraat Mens en Technologie. Fontys is binnen DE STAP eigenaar van de bouwsteen ‘lerend vermogen’, om in de regio leren te bevorderen bij inwoners, professionals en studenten. Het Centre of Expertise Health en het Fontys-programmateam brengen daarin onderzoek, onderwijs en praktijkbevindingen samen.

Auteur: Christel Ruijs

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.