AI in Journalistiek: analyse van framing en publieke perceptie

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De traditionele krant is een van de meest stabiele nieuwsbronnen sinds de jaren zestig. Daarom biedt dit medium een unieke kans om te onderzoeken hoe AI door de jaren heen is beschreven. Jessy de Cooker, verbonden aan Fontys Hogeschool Journalistiek, onderzoekt hoe kranten schrijven over technologie en dan vooral over AI. Beïnvloeden de nieuwsberichten over AI hoe er in de maatschappij tegenaan gekeken wordt?

Het Technology Acceptance Model is een belangrijk onderdeel van zijn onderzoek. Dit model kijkt naar elementen die de acceptatie van technologie kunnen bevorderen. Draagt het schrijven over het gebruiksgemak en het nut van AI bij aan een positiever beeld van AI, is een van de onderzoeksvragen. En hoe kranten AI belichten, komt dat overeen met de visie van de overheid over deze technologie en de inzet ervan? Het onderzoek omvat een analyse van nieuwsartikelen, interviews met experts, en een evaluatie van lezersbijdragen en AI-strategieën.

Bewustmaken
De Cooker maakt, voor het beantwoorden van bovenstaande vragen, gebruik van een concept gebaseerd op Jasanoff en Kim. Deze twee onderzoekers keken naar berichtgeving van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse overheid over atoomenergie. En hoe dat de publieke opinie over deze technologie beïnvloedde. “Als je op een bepaalde manier over AI schrijft in je nieuwsartikelen, dan kies je een bepaalde invalshoek en frame je daarmee de technologie”, legt de onderzoeker uit. Hij wil journalisten bewustmaken van de invloed die journalistieke aandacht voor AI kan hebben op bepaalde denkbeelden. Deze theorie richt zich vaak op toekomstvisies: ideeën over een gewenste toekomst en de manieren om deze te realiseren.

Toekomstvisies
Het doel van het onderzoek is om te identificeren in hoeverre dagbladartikelen toekomstvisies over kunstmatige intelligentie (AI) presenteren. Dit onderzoek is belangrijk omdat media traditioneel een cruciale rol spelen in het vormgeven van de publieke agenda en opinie. Door deze toekomstbeelden te analyseren, kan inzicht verkregen worden in hoe media bijdragen aan de publieke perceptie van de toekomst van AI en of dit reacties bij lezers uitlokt.

Contact
Ben je geïnteresseerd in dit project of wil je een bijdrage leveren, neem contact op met Jessy de Cooker.  Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven, ga dan naar de site van Kenniscentrum Applied AI for society.

Auteur: Lianne Hendrix

Meer nieuws

DDW: praat mee over dilemma’s in gezondheidsinformatie
Directeuren Fontys Educatie Tilburg en Eindhoven/Den Bosch benoemd
Afvalwater onderzocht op sporen soa’s

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.