Baanbrekend werk Robert Schuwer voor open onderwijs erkend

FOR SOCIETY

Robert Schuwer, lector Open Educational Resources aan Fontys Hogeschool ICT, heeft vandaag te horen gekregen dat hem een Lifetime Achievement Award is toegekend door de Board of Directors van de wereldwijd opererende organisatie Open Education Global. Deze prijs is in de geschiedenis van de Open Education Awards for Excellence slechts twee keer eerder uitgereikt. Het is een speciale prijs van verdienste die wordt uitgereikt aan personen die tijdens hun leven en carrière creatieve bijdragen van uitzonderlijke betekenis hebben geleverd aan de bevordering van open onderwijs.

Bijdragen van Schuwer aan grotere bekendheid over en adoptie van open leermaterialen betreffen zijn onderzoeken, zowel nationaal als globaal uitgevoerd, en zijn invloed op ontwikkelingen rond open leermaterialen in Nederland en daarbuiten. Zo stond hij mede aan de wieg van Wikiwijs, het nationaal platform voor delen en hergebruiken van open leermaterialen. Ook was hij, in zijn rol als UNESCO Chairholder OER namens Fontys, betrokken bij de totstandkoming van de UNESCO Recommendation on OER in 2019, ondertekend door alle lidstaten. De lidstaten committeren zich daarin voor het opzetten van activiteiten om adoptie van open leermaterialen te vergroten en daarmee bij te dragen aan UNESCO’s Sustainable Development Goal 4, toegang tot onderwijs van hoge kwaliteit voor alle wereldburgers in 2030. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Verklaring Regie op leermaterialen, in maart van dit jaar ondertekend door de koepels Vereniging Hogescholen, Universiteiten van Nederland en SURF. In deze verklaring spreken de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen af gezamenlijk te werken aan het maken, delen hergebruiken en inkopen van leermaterialen.

Opmerkelijk moment
Schuwer is zeer vereerd met de toekenning en ziet het als een erkenning van zijn jarenlange inspanningen. De toekenning komt op een opmerkelijk moment in de carrière van Robert Schuwer. Hij staat op het punt afscheid te nemen van zijn professionele werkzame leven, maar is niet van plan ‘achter de geraniums te duiken’. Zo is hij komend jaar betrokken bij een Master Open Education aan de University of Nova Gorica in Slovenië en bij activiteiten bij diverse impulsen rond open leermaterialen die vanuit het Nationale Groeifonds worden gefinancierd.

Eindsymposium
Ter gelegenheid van zijn afscheid wordt op 25 november een eindsymposium georganiseerd bij Fontys. Meer informatie is hier te vinden. Hier kan men zich ook aanmelden voor dit symposium.

Open Education Global is een op leden gebaseerde, wereldwijde non-profitorganisatie die de ontwikkeling en het gebruik van open onderwijs over de hele wereld ondersteunt om:

de toegang tot onderwijs uit te breiden zodat iedereen op aarde toegang kan krijgen en een bijdrage kan leverende kwaliteit van het onderwijs te verbeterenonderwijs betaalbaarder te makenhet succes van studenten te verbeterensamenwerking en uitwisseling te bevorderen door co-creatie van leermateriaal en de vrijheid om het te gebruiken, aan te passen, te verbeteren en opnieuw te verspreidenpedagogische innovatie genereren door gebruik te maken van de collaboratieve, interactieve cultuur van het internetinternationale partnerschappen en een wereldwijde participatiecultuur van leren, creëren, delen en samenwerken te bevorderen.

Meer weten over de Open Education Awards for Excellence? Kijk dan op Open Education Global.

Auteur: Monique van Laar.

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.