Bart Wernaart wint eerste Melanie Petersprijs

FOR SOCIETY

Het Rathenau Instituut heeft de eerste Melanie Petersprijs toegekend aan Bart Wernaart, lector Moral Design Strategy van Fontys Hogeschool. Dinsdagavond kreeg hij de prijs overhandigd van juryvoorzitter Daan Roovers in TivoliVredenburg. Hij krijgt de prijs voor zijn vernieuwende methode om inwoners te betrekken bij ethische beslissingen over technologische toepassingen.

Het Rathenau Instituut heeft de tweejaarlijkse Melanie Petersprijs opgericht ter ere van Melanie Peters (1965-2021). Zij was van 2015 tot haar overlijden op 11 augustus 2021 directeur van het Rathenau Instituut. Bestuursvoorzitter van het Rathenau Instituut Maria Henneman: ‘We hebben de prijs opgericht om de dialoog te versterken over de impact van wetenschap, technologie en innovatie op ons leven. Die dialoog vond Melanie Peters ontzettend belangrijk, en het werk van Bart Wernaart levert hier een heel waardevolle bijdrage aan’.

Moral Data City Hunt
Wernaart krijgt de prijs voor zijn project ‘Moral Data City Hunt’. Dat is een nieuwe methode om inwoners te betrekken bij ethische beslissingen over concrete technologische toepassingen in hun stad, zoals de inzet van drones.
‘Het project maakt inzichtelijk welke waarden belangrijk zijn voor inwoners, en waar die waarden mogelijk in conflict zijn met elkaar’, vertelt juryvoorzitter en filosoof Daan Roovers. ‘Het project is interactief en laagdrempelig, en zorgt dat burgers kunnen meepraten over het gebruik van technologie in het dagelijks leven. We zien veel potentie in verdere uitbreiding van dit project.’

Toegepaste wetenschap
‘Ik voel me ontzettend vereerd met deze prijs’, zegt Bart Wernaart. ‘Ik ben erg blij dat de prijs gaat naar toegepaste wetenschap. Bij het hbo staan we met één been in de klei, en met het andere been in de wetenschap. Ik ben dankbaar voor de erkenning van onze Moral Data City Hunt-methode, waarmee we richting willen geven aan burgerparticipatie in technologieontwikkeling.’

Over de prijs
Het Rathenau Instituut ontving dertig voordrachten voor deze eerste Melanie Petersprijs. De jury bestond uit: Daan Roovers (filosoof, voormalig Denker des Vaderlands), Peter-Paul Verbeek (hoogleraar Filosofie en Ethiek van Wetenschap en Technologie, en rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam) en Eva Meijer (dochter van Melanie Peters en derdejaars student Geschiedenis).

Lees meer over Bart Wernaart en zijn lectoraat.

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.