Biosensor om hart- en vaatziekten eerder op te sporen

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In Nederland kloppen ruim 17 miljoen harten, maar niet elk hart is gezond. Dagelijks stoppen in Nederland zo’n honderd harten met kloppen als gevolg van hart- en vaatziekten. Vier studenten van de opleiding Applied Science van Fontys Hogeschool bedachten een manier om de ziektes eerder op te sporen. Met behulp van een biosensor – een klein apparaatje dat wordt gebruikt om stoffen in het lichaam om te zetten in een meetsignaal – kan de meest voorkomende doodsoorzaak in de wereld dankzij het idee van de studenten worden voorspeld.

De vier studenten van het instituut Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys deden samen met twaalf andere studenten mee aan THE CASE, een speciale week waarin non-stop werd gewerkt aan de oplossing voor een bedrijfsprobleem. Tijdens de vijfde editie, die plaatsvond van 3 tot en met 7 juli, vroeg het bedrijf SPGPrints uit Boxmeer studenten op zoek te gaan naar een nieuwe toepassing voor rotatiezeefdrukken binnen biosensoren. Robert Scholten, Sterre Dijkman, Gitte Lans en Nicky van Opstal bedachten een 2-in-1 biosensor voor het voorspellen van hart- en vaatziekten en wonnen daarmee alle vier een half jaar collegegeld. 

Waardevol concept
De uitgedachte biosensor bestaat uit zeefdrukbare zilversporen, geleidende inktsporen die er voor zorgen dat een elektrisch signaal wordt aangemaakt waarmee – via een speciaal apparaat – informatie wordt uitgelezen en een diagnose kan worden gesteld. Doordat de productiekosten erg laag zijn, is er volgens de studenten sprake van een marktwaarde van 1,9 biljoen euro voor 2026.

Tijdens de afsluiting van THE CASE werd het innovatieve idee gepresenteerd aan een vijfkoppige jury, bestaande uit Anne Loonen, Moniek Heitbrink, Jan Bernards en Richard van der Wurff van Fontys en manager Innovation & Development Daan de Kubber van SPGPrints. De Kubber: “De opdracht vanuit ons bedrijf was bewust heel breed. Hierdoor ontwikkelden de studenten – verdeeld over vier groepen – verschillende kanten op. Van zweetdetectie tot aan een vroege kankerdiagnose. Ik ben positief verrast over hoe ver de studenten zijn gekomen en op welk detailniveau ze de opdracht hebben uitgewerkt.” Dankzij de uitwerking van de studenten kan SPGPrints het concept presenteren aan relevante bedrijven.

Mooie resultaten
Ook binnen Fontys is er met enthousiasme gereageerd op de uitwerkingen van de studenten. Lector Life Sciences Anne Loonen: “Ik was positief verrast over de totaal verschillende insteken. Als moleculair bioloog spraken de groepen die gekozen hadden voor onderzoek naar borstkanker, hartfalen en zweetanalyse me direct aan. Zeker bij hartfalen en borstkanker is de maatschappelijke relevantie erg hoog.” Directeur Richard van der Wurff van Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen vult aan: “De borstkankersensor was misschien wel het meest innovatief, maar nog het verste af van het daadwerkelijke gebruik. De hartsensor was heel concreet uitgewerkt, inclusief interpretatieschema. Heel doordacht.” Van der Wurff is erg te spreken over de vier gepresenteerde oplossingen van de zestien eerste- tot vierdejaarsstudenten Applied Science. “Het laat goed zien waar het in onze opleidingen om gaat en wat je hier kunt leren.”

Ook onderwijsmanager Moniek Heitbrink is tevreden over het resultaat: Alle vier de pitches waren enthousiast, to-the-point en duidelijk. De uitgedachte biosensor met zeefdrukbare zilversporen om hart- en vaatziekten op te sporen is een toepasbaar idee. De winnaars kwamen bovendien met een heldere onderbouwing.”

Week vol inspiratie
Naast de opdracht vanuit SPGPrints werden er tijdens THE CASE ook andere activiteiten georganiseerd. Zo volgden studenten een inspiratielezing van Leonne Cuppen over de brug tussen creatieve jonge talenten, wetenschap en het bedrijfsleven. Ook was er een workshop van Marc Mussaeus over Engineering The Brainport Way en een pitchtraining van Ralph Fleuren. 

THE CASE wordt ieder jaar georganiseerd door Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven. Het is een intensieve projectweek waarin studenten van de opleidingen Applied Science en Technische Natuurkunde op zoek gaan naar een oplossing voor een bedrijf. Daarnaast zijn er workshops en presentaties van professionals uit het werkveld. Aan het einde van de projectweek worden de oplossingen gepresenteerd aan een jury. De winnaars van THE CASE gaan er vandoor met een half jaar collegegeld per persoon. Meer informatie is te vinden op www.fontys.nl/thecase

Auteur: Ellen Langenhuijsen

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.