Impact maken door grensoverstijgend samen te werken. Dat is waar zeven Fontysinstituten samen aan werken in het programma Social & Technical Impact. Studenten en docenten van diverse opleidingen bundelen hun krachten met het werkveld om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In professionele werkplaatsen, innovatieve minoren en gezamenlijke projecten onderzoeken ze hoe technologie en mensgerichte benaderingen elkaar kunnen versterken, zodat Fontys-studenten goed voorbereid zijn op een digitaliserende wereld. Nu het programma een jaar draait, worden de eerste successen zichtbaar en kijken we naar wat er in 2025 op de agenda staat.
Programmamanager Suzanne van Kuijk en haar team hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten: “Het verbinden van de technische en sociale werelden blijkt in de praktijk inderdaad uitdagend, maar we zien dat er steeds meer enthousiasme ontstaat bij zowel studenten als docenten. De werelden komen in beweging.”
Wat was de aanleiding voor het programma?
“Fontys ICT koos er bewust voor om zich aan te sluiten bij het domein Mens en Maatschappij omdat technologie pas écht impact heeft wanneer het een concrete maatschappelijke toepassing vindt,” vertelt Suzanne. “De praktijk bleek weerbarstiger dan de droom – deze twee werelden samenbrengen gaat niet vanzelf. Daarom zijn we dit programma gestart: hoe verbind je de wereld van ICT aan de maatschappelijke domeinen zoals zorg, sport en pedagogiek en vice versa?”
Strategisch adviseur Marleen Drabbels vult aan: “Digitalisering verandert onze maatschappij ingrijpend. Deze transformatie raakt alle sectoren, óók op het snijvlak van mens en technologie. Na eerdere pogingen om ICT en de maatschappelijke opleidingen te verbinden, besloten we een structureel programma te starten. Als programma kijken we hoe we de samenwerking kunnen versnellen en verduurzamen en zijn we concreet aan de slag gegaan.”
Van visie naar praktijk
Het afgelopen jaar heeft het team hard gewerkt aan een cyclisch model dat samenwerking tussen de instituten vergemakkelijkt. “We kiezen bewust voor een aanpak die begint bij wat er al is,” legt Suzanne uit. “Door aan te sluiten bij bestaande initiatieven, zoals minoren en samenwerking in HLO’s en PW’s, en deze te verrijken met nieuwe perspectieven, creëren we een natuurlijke groei naar meer transdisciplinaire samenwerking.”
Concrete resultaten
De eerste resultaten zijn al zichtbaar. “We hebben kansrijke interdisciplinaire minoren gedefinieerd voor gezamenlijke en werving en afstemming, zoals de minor Health Innovation, AI for Society en Psychologie & Technologie,” vertelt Pim Peeters, docent bij Fontys Sportkunde.
Ook op projectniveau ontstaan samenwerkingen. Wouter Boendermaker, docent bij Fontys ICT: “Neem bijvoorbeeld De Stap naar Gezonder, waar Paramedisch en ICT samen innovatieve zorgconcepten met AI ontwikkelen. Of partner van Social Studies en ICT, Lumens, een professionele werkplaats Maatschappelijke Impact waar we samenwerken aan de ontwikkeling van een toegankelijk online kennisplatform dat methodieken, best practices en onderzoeksresultaten deelt met zowel interne als externe gebruikers.” Deze kennismaking gebeurt ook via gezamenlijke partners zoals Innobeweeglab en Kempenhaeghe. Voor studenten betekent dit programma dat ze al tijdens hun studie leren samenwerken met professionals uit andere vakgebieden. “In het werkveld kom je in aanraking met professionals met een andere achtergrond, cultuur en ‘taal’, het is belangrijk elkaar te leren verstaan,” legt Suzanne uit. “Bovendien leren we complexe maatschappelijke vraagstukken aanpakken vanuit verschillende perspectieven, wat oplossingen relevanter en impactvoller maakt.”
“Ik had nooit gedacht dat technologie zó belangrijk zou zijn in mijn toekomstige beroep. Door samen te werken met ICT-studenten, kan ik nu veel beter inschatten welke technologische mogelijkheden er zijn voor mijn vakgebied.”
– Een student Paramedisch die samenwerkt met ICT-studenten:
De toekomstplannen voor 2025
Voor 2025 staan er ambitieuze plannen op de agenda. “We gaan door met het verbinden van gezamenlijke projecten voor duurzame (onderzoeks)samenwerking,” vertelt Suzanne. “Daarnaast werken we aan een gezamenlijk denkkader en taal, zodat iedereen dezelfde begrippen hanteert als het gaat om digitalisering in sociale contexten.” Een belangrijk speerpunt is ook faciliteren bij de doorontwikkeling van de Digitale Transformatie opleiding. “Deze opleiding vormt een integrale kans voor het aanpakken van ‘wicked problems’ – die complexe vraagstukken die geen eenvoudige technische of sociale oplossing kennen,” aldus Marleen.
Waar zit de impact?
“Er komen betere oplossingen en ideeën als je vanuit meerdere invalshoeken naar vraagstukken kijkt en handelt,” benadrukt Marleen. “De technologie wordt mensgerichter, en de sociale oplossingen worden innovatiever.” Marc voegt toe: “Als je mensen binnen één opleiding houdt, doe je ze tekort. De mens heeft meer talenten. Door grensoverstijgend samen te werken, komen talenten pas echt tot ontplooiing.” Het programma heeft inmiddels bewezen dat het mogelijk is om beide werelden bij elkaar te brengen. “De eerste samenwerkingen smaken naar meer,” zegt Suzanne. “We zien dat studenten enthousiast worden van deze nieuwe manier van werken, en dat docenten geïnspireerd raken door elkaars vakgebieden.” De grootste winst zit volgens het team in de maatschappelijke impact. “Uiteindelijk gaat het om betere zorg, toekomstbehendig onderwijs en een inclusievere samenleving. Technologie is daarbij niet het doel, maar een middel. Door de menselijke maat centraal te stellen in technologische ontwikkelingen, creëren we oplossingen die écht het verschil maken.”
Word onderdeel van deze transformatie en bouw mee aan de toekomst waar technologie en mens elkaar versterken. Neem contact op met programmamanager Suzanne van Kuijk!