De buurt als nieuw bejaardentehuis

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

De buurt is het nieuwe bejaardentehuis. Dat was de stelling van lector Pieterbas Lalleman voor ‘de troonrede van het volk’ in het programma ‘NPO Radio 1 luistert naar jou’. Hij pleit ervoor niet te vervallen in valse nostalgie’ over het bejaardentehuis van vroeger, maar wel nadenken over hoe we kunnen bouwen voor de ouderen van de toekomst. 
Doel van het programma was om de mensen uit het veld aan de politici (en de luisteraars) te laten horen wat er op Prinsjesdag te horen zou moeten zijn in de Troonrede. Een van de belangrijkste onderwerpen, blijkt uit de peilingen is zorg. In het gesprek focust Pieterbas op de verpleging en met name de wijkverpleging en de toekomst daarvan. 

De oproep van Lalleman aan de minister en staatssecretaris bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport luidt:

1. Blijf investeren in verpleegkundigen en verzorgenden. De middelen die klaarstonden voor leren en ontwikkelen zijn door jullie geschrapt. Draai dat terug. 

2. Zet in op preventie, preventie, preventie en dan met name in de wijken en de buurten met speciale aandacht voor gezondheidsverschillen. Geef wijkverpleegkundigen daarin een netwerkrol.

3. Het oude verzorgings- of bejaardenhuis komt niet meer terug. Dat is valse nostalgie en hopeloos ouderwets. We hebben het personeel daar niet meer voor. Investeer wel in innovatieve ouderenhuisvesting. Immers: de buurt is het nieuwe bejaardenhuis.

Luister hier de bijdrage in het programma terug.

 

Pieterbas Lalleman is lector Leiderschap in het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving. Bovendien is hij verpleegkundige met een voorliefde voor het werk van professionals in zorg en in leiderschaps- en besturingsvraagstukken. ‘In mijn werk staat het relationele en persoonsgerichte altijd centraal. Leiderschap gaat om relaties, dicht bij het ‘echte werk’ samen met patiënt, cliënt en aanverwant’, aldus Lalleman.
Lees meer over het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving.

 

 

Auteur: Monique van Laar

Meer nieuws

Fontys Onderzoekt: valpreventie
Hybride Leeromgevingen binnen City Deal Kennis Maken
AI binnen het bedrijfsleven

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.