‘De toekomst is gericht op hersteltechnologie’

FOR SOCIETY

Dirk van Haren startte zijn studieloopbaan in de werktuigbouwkunde, maar merkte al snel dat het vele achter de computer werken niet bij hem paste. Hij maakte een bewuste studieswitch naar de zorg en vond zijn roeping via de jeugdzorg naar de psychiatrie bij RIBW Brabant. Wat begon met wijkgericht werk, groeide uit tot een bredere betrokkenheid bij innovaties die technologie inzetten om het herstel van cliënten te bevorderen. Om zich hier verder in te verdiepen, koos Dirk voor een Ad Zorg en Technologie-opleiding die hij volgde naast zijn werk en zijn rol thuis als vader van drie kinderen.

Sinds 2018 is Dirk op zijn werk actief in projectgroepen op het gebied van zorginnovatie en beleid. Hij wilde meer leren over het combineren van technologie en zorg met als ultieme doel om bij te dragen aan het herstel van cliënten. Naast zijn werk volgde hij al verschillende online cursussen, een opleiding bij de Health Innovation School (HIS) en vervolgens de Ad Zorg en Technologie. ‘Ik wilde altijd al iets meer kunnen onderbouwen in de toepassing van technologie in de zorg,’ vertelt Dirk.

 

Chatbot als innovatieve oplossing

Tijdens de afstudeerfase van zijn Ad-opleiding werkte Dirk aan een praktijkvraagstuk van zijn werkgever, RIBW Brabant. Deze organisatie ondersteunt mensen met psychiatrische of psychische kwetsbaarheden bij het omgaan met uitdagingen in het dagelijks leven, zoals wonen, maar ook op bredere gebieden. De vraag: hoe kan de informatievoorziening verbeterd worden én de werkdruk verlaagd?

Voor zijn afstudeerproject richtte Dirk zich op de ontwikkeling van een chatbot die de interne communicatie kon ondersteunen. ‘We merkten dat collega’s vaak dezelfde vragen kregen van onze medewerkers uit de wijkteams,’ vertelt hij. ‘Dat zijn vragen als hoeveel dagen heb ik vrij als ik een kind krijg? En wat zijn de kledingvoorschriften? Daar kon technologie een uitkomst bieden.’ De chatbot werd ontworpen om veel gestelde vragen snel en efficiënt te beantwoorden, met als doel de werkdruk te verlichten – zowel voor de vragende als de ontvangende kant.

Hoewel het bouwen van de chatbot op zichzelf relatief overzichtelijk was, lag de uitdaging vooral in de implementatie en evaluatie. Dirk werkte intensief samen met de IT-afdeling en communicatieafdeling om de test goed vorm te geven. Een proefgroep testte de chatbot in de praktijk, en Dirk verzamelde feedback om de werking en medewerkerstevredenheid te meten. ‘Het systeem moest natuurlijk wel de juiste antwoorden geven,’ legt hij uit. ‘De testresultaten hielpen ons om te bepalen of de chatbot daadwerkelijk een meerwaarde bood.’

 

Meerwaarde voor de zorg

Dankzij zijn eerdere ervaring in diverse projectgroepen had Dirk al een netwerk binnen RIBW, wat de samenwerking soepel liet verlopen. Zijn studie sloot naadloos aan op zijn werkpraktijk. Zijn docent Pieter van Gorkom onderstreept de praktische waarde van de opleiding: ‘Het is essentieel om een goede balans te vinden tussen technologie en zorg. Tijdens de opleiding leren studenten hoe ze binnen een organisatie écht het verschil kunnen maken. Met zijn afstudeeropdracht heeft Dirk dat overtuigend laten zien.’ Daarbij verloor Dirk het belangrijkste doel nooit uit het oog: ‘Uiteindelijk draait het niet om de technologie, maar om de bijdrage die het levert aan het herstel van cliënten. Dat is waar het in de zorg om gaat.’

 

Professionele ontwikkeling

Dirk heeft veel geleerd van de opleiding, vooral op het gebied van projectmatig werken en het aanbrengen van structuur in zijn werk. ‘Ik ben geen ster in planningsmanagement, maar de opleiding heeft me geholpen om daar sterker in te worden,’ zegt Dirk. De opleiding gaf hem dus niet alleen praktische tools voor het positioneren van technologie binnen de zorg, maar ook voor zijn professionele ontwikkeling.

Door zijn werk en opleiding heeft Dirk zijn rol als zorgprofessional verder versterkt. Er liggen kansen voor het verder ontwikkelen van hersteltechnologieën binnen de zorg. ‘De toekomst is gericht op hersteltechnologieën, zoals trilhorloges en medicijndispensers die helpen bij het innemen van medicatie. Het gaat om het verbeteren van het leven van mensen, zonder dat ze afhankelijk worden,’ zegt Dirk. ‘Wat ik mee wil geven aan organisaties is het belang om kennis te delen op het vlak van technologie. Innovatie kan echt het verschil maken, en het is zonde als verschillende zorgorganisaties los van elkaar steeds opnieuw het wiel uitvinden. Door van elkaar te leren, kunnen we meer bereiken.’ sluit Dirk af.

Auteur: Zoë Verwers

Meer nieuws

Communicatiestudenten winnen internationale pitchwedstrijd
Uitstekende arbeidsmarktpositie hbo-afgestudeerden
Werkbezoek minister Bruins aan Fontys en Gilde Opleidingen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.