De weg naar het Europees kampioenschap

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het is een spannende week voor student Toegepaste Wiskunde Joppe Wieggers (22). Op 18 september is hij namelijk naar Spanje vertrokken voor het Europees Studentenkampioenschap Beachvolleybal! Ontdek hoe hij de balans vindt tussen de topsport, het voorzitterschap van studentenvolleybalvereniging ESVV Hajraa en natuurlijk zijn studie.

De switch naar beachvolleybal
Tien jaar geleden is Joppe begonnen met volleyballen. “Daarvoor heb ik altijd op voetbal gezeten”, vertelt hij. Toen hij op zoek ging naar een nieuwe sport, was de keuze voor volleybal snel gemaakt. “Mijn zus volleybalde dus die switch was snel gemaakt.” Na twee jaar fanatiek volleyballen deed Joppe mee aan de selectie van de Nederlandse Beachvolleybal School (NBS) in Eindhoven. Dit was de start van zijn carrière in beachvolleybal!

Een dynamische uitdaging
Joppe legt uit dat beachvolleybal echt een heel andere sport is dan het zaalvolleybal. “De regels zijn compleet anders. Om te beginnen sta je maar met zijn tweeën in het veld. Waar je bij zaalvolleybal echt een specialisme hebt, moet je bij beachvolleybal heel veelzijdig zijn.” Joppe noemt het ook een heel tactisch spel. “Tijdens het beachvolleyballen komt het mentale deel ook heel erg naar voren. Het is een heel dynamisch spel. Dat is precies wat het voor mij zo leuk maakt!”

Winst leidt naar internationale wedstrijd
“De vorige keer gingen we zonder verwachtingen, helemaal open het Nederlands Studentenkampioenschap in”, zegt Joppe. “Toen wonnen we na een spannende finale uiteindelijk met 2-1. Dat gaf een ontzettend goed gevoel. Met diezelfde instelling gaan we ook naar Spanje. We kennen onze eigen krachten en gaan er zonder verwachtingen in.” Het inschatten van hun tegenstanders vindt Joppe nog lastig. “Dit wordt de eerste keer dat mijn teamgenoot en ik samen een internationaal toernooi spelen, dus we gaan het zien!”

Studie en topsport goed te combineren
Tot nu toe heeft het Joppe nog geen problemen opgeleverd om zijn studie te combineren met het sporten op zo’n hoog niveau. “Het lukt me prima om te trainen buiten mijn studie om. In de zomer is het natuurlijk fijn om zo’n lange vakantie te hebben. Dan kan ik de focus namelijk volledig op de sport leggen.” Wat wel voor wat studievertraging gezorgd heeft, is het voorzitterschap van studentenvolleybalvereniging ESVV Hajraa in Eindhoven.

Om de vraag of hij wel eens formules die hij tijdens de les geleerd heeft gebruikt om zijn winkansen te berekenen, moet Joppe lachen. “Formules gebruiken we niet nee.” Wel merkt hij dat het analyserend vermogen dat bij wiskunde nodig is je ook terugziet tijdens een wedstrijd. “Al vanaf het moment van inspelen ben ik al bezig mijn tegenstander te analyseren. Tijdens de wedstrijd houd ik ook bij waar de tegenstander de bal vaak plaatst of aanvalt.

Dit analytische vermogen dat hij opgedaan heeft tijdens zijn studie gaat Joppe weer inzetten wanneer hij samen met zijn teamgenoot tegenover de beste studentenbeachvolleybalteams van Europa staat in het komende kampioenschap. Wij wensen het team in ieder geval heel veel succes!

Auteur: Inge Joosten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.