D’n Alp, zie dat maar eens uit te leggen….

FOR SOCIETY

Na maanden van keiharde training gingen afgelopen week de deelnemers, supportende studenten en een aantal medewerkers van Fontys Mens en Gezondheid de Alpe d’Huzes op. In totaal is 26.738 euro opgehaald. Maar wat doen de studenten en medewerkers een week lang bij de Alpe d’Huzes? En vooral, wat beleven ze? Dat is lastig uit te leggen. We gaan het proberen.

Het begint al ver voordat we naar Frankrijk vertrekken. Elf studenten zijn al vanaf september in voorbereiding om de berg wandelend of fietsend op te gaan. Ze hebben veel getraind. En daarnaast geld opgehaald. Dat kost tijd en energie. Maar met resultaat! 

Emotioneel en heel echt 
Op de eerste dag na aankomst, vragen we de studenten na te denken voor wie ze op de berg zijn. Waar denken ze aan? Wat roept het bij ze op? Tijdens onze bezinningsavond op maandag delen ze dat, als ze willen. In woorden of muziek, of in stilte. Ontroerend, emotioneel en heel écht. Het gaat over broers, zussen, vaders en moeders, opa’s en oma’s. Soms genezen, soms in behandeling en soms is er verlies, verdriet. Twee studenten vertellen hoe het is om een gen te dragen wat de kans op kanker zo groot maakt. Hoe het is om daarmee te leren leven. Hoe mooi om te zien hoe we elkaar ‘vasthouden’. 

Taken en kilo’s Tuc
Het vrijwilligerswerk dat ze gedurende de week doen, is heel divers. Zo helpen ze bij de catering, hangen banners op, verkopen kaarsen, steken kaarsen aan in de bochten, zetten spullen klaar enzovoort. De hele week kom je ze overal tegen, die Verpleegkunde studenten.  Alle studenten laten zich sponsoren met eten en drinken, wat we uitdelen: water, limonade, aardbeien, Tuc-koekjes, bananen, drop etc. Vanuit Nederland nemen we mee: 230 kilo fruit, 5 kilo drop, 100 pakjes met Tuc-koekjes en zo’n 600 liter water. We hebben voldoende voor iedereen die voorbij komt op de donderdag.

Het hoogtepunt … donderdag 1 juni 2023 
Maar liefst 5000 fietsers en wandelaars gaan de berg op en komen langs bocht 4. Ze worden daar ontvangen door alle ‘paarse’ studenten die water en eten uitdelen. Maar ook maken ze foto’s van de deelnemers die daar om vragen. Ze luisteren naar verhalen die deelnemers graag willen vertellen. Ze troosten. Ze zingen met elkaar, en geven een duwtje in de rug bij vertrek. Bocht 4 is de bocht die het meeste energie geeft. En bovenal, die de hele dag energie geeft! We staan daar van 05.00 tot 19.00 uur. En natuurlijk is er elke keer een luid gejuich als één van onze eigen studenten voorbij komt. 

Onze helden
Vanuit Mens en Gezondheid gingen 8 studenten 2 keer wandelend omhoog. Eén student ging 3 keer fietsend. En Inez trotseerde maar liefst 5 keer fietsend de berg. En heel bijzonder was Lisa, die 3 keer wandelend de top haalde. Dat is een marathon aan kilometers en 3300 hoogtemeters. Zo knap! Het financiële resultaat mag er ook zijn, ze hebben namelijk 26.738 aan euro’s opgehaald. 

De afsluiter 
Op vrijdagmiddag komen we nog één keer bij elkaar om af te sluiten. We eten samen pannenkoeken die gebakken worden door de docenten omdat ze zo trots zijn op deze groep prachtige studenten. 
Gelukkig is er ook een incident 😉 Als we op zaterdagochtend om 07.00 uur weer richting Nederland willen vertrekken, blijkt er nog één student in bed te liggen. Net op tijd ontdekken we dit. Oei, wat was ze boos op haar kamergenoten. 

We hadden een prachtige week! Dit verhaal laat een klein stukje zien, maar lang niet alles. Wil je meer weten, wij vertellen graag. En de studenten zeker ook. 
 

Veel groeten, 
medewerkers FMG: Joost, Anne-Myrthe, Tineke, Nard en Renske. 

Auteur: Renske Mol
 

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.