Documentaire muziek- en kunsteducatief project

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

In 2020 startte het team van Fontys Academie voor Muziekeducatie (AME) met het ontwikkelen van een nieuwe onderwijsvorm om betere aansluiting te vinden bij het veranderende werkveld. In 2022 ging AME een zeer bijzondere samenwerking aan met Brabant Koor en Kamerata Zuid. 

Een authentiek muziek –en kunsteducatief project waarin individuen, groepen en organisaties van verschillende (culturele) achtergronden, op basis van gelijkwaardigheid, open en respectvol met elkaar tot een beter begrip kunnen komen over hun verschillen en overeenkomsten en dit tot uiting brengen d.m.v. van een muzikale reflectie geïnspireerd op het oratorium van Michael Tippett ‘A Child of our Time’. 
Sophie Tooten volgde twee studenten van AME, Sem Leyten en Bram Aantjens, en maakte deze documentaire.  

Grenzeloos
Carla Lagarde, studieleider Academie voor Muziekeducatie:  “Door middel van het project ‘Reflections 2022’ wilden wij als Fontys Academie voor Muziekeducatie grenzen overstijgen vanuit de gedachte dat muziek grenzeloos is. Wij geloven dat artistieke uitingen door hun aard meer begrip tussen verschillende groepen kunnen brengen, ook wanneer men vanuit verschillende gezichtspunten en achtergronden vertrekt. Hierbij hebben wij de overtuiging dat alles wat we leren en ervaren in de wereld, voortkomt uit onze relaties met anderen. We proberen het grotere geheel te zien door écht contact te maken met anderen. Hierbij kijken we buiten onszelf: we verdiepen ons in elkaars cultuur, achtergronden, waarden en talenten. 
Door ons af te vragen waarom en hoe anderen tot hun keuzes komen, kunnen we een brug slaan tussen de mensen om ons heen en onze verschillen overwinnen. Als we ervoor kiezen om onze diversiteit te zien als iets wat we kunnen vieren, en als we de hand reiken naar mensen die niet zijn zoals wij, wordt het onbekende een beetje vertrouwder.”

 

Geplaatst door Marielle Hulshoff, Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.