Een nieuwe kijk op ethiek

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Rogier van der Wal is op donderdag 26 oktober geïnstalleerd als lector Ethisch werken. Zijn lectorale rede had de titel “Ethiek onder constructie: tijd voor bezinning!” Voorafgaand aan zijn rede was een minisymposium onderdeel van de middag en diende als voorproefje van wat er allemaal nog te doen is rond ethisch werken.

Met het uitspreken van de rede start Rogier drie onderzoekslijnen gericht op ethisch werken binnen organisaties, toekomstgericht ethisch werken in relatie tot grote maatschappelijke vraagstukken en effectief ethiekonderwijs. De werkveldpartners van het lectoraat legden in een korte video uit hoe zij in hun organisaties aankijken tegen en omgaan met ethisch werken. De verbinding met deze partners is belangrijk voor het lectoraat voor praktijkgericht onderzoek en om samen het ethisch werken van mens(en) in organisaties en de samenleving (verder) te ontwikkelen.  In een tweede korte film stelden alle bij het lectoraat betrokken medewerkers zich voor en vertelden over hun eigen bijdrage aan het lectoraat.

Olivia Kramers, directeur Fontys HRM en Toegepaste Psychologie vertelde in haar toespraak: ‘Tijdens de zoektocht naar een lector Ethisch werken zochten we iemand die in staat is de veelzijdigheid van dit thema bespreekbaar te maken en te onderzoeken. Deskundig, maar met de voeten in de klei, in de schoonheid en soms de lelijkheid van alle dag. En die hebben we gevonden in Rogier.’

Zelf organist zijnde, heeft Rogier tijdens het uitspreken van zijn lectorale rede in Ceremoniehuis de Paterskerk de tijd genomen om zijn gasten te laten genieten van het oude kerkorgel door middel van enkele korte muzikale intermezzi. Het orgel werd bespeeld door Eindhovens stadsorganist en Fontys-collega Ruud Huijbregts, waarbij hij ook zang en trompet begeleidde.

Arian Steenbruggen, lid cvb Fontys, sprak in haar toespraak voorafgaand aan de officiële installatie over persoonsvorming en zei daarover: ‘Dat aspect, persoonsvorming, en het ontwikkelen van morele ambities, daar werkt, jouw lectoraat ook aan, beste Rogier. En naar ik begrepen heb, is daar in het hbo-onderwijs – over het hele land dus – nog wel een wereld te winnen. Hoe mooi is het dan dat jij als lector binnen Fontys onderzoek en onderwijs aan elkaar verbindt en hier dus direct jouw bijdrage aan kunt leveren. Een heel belangrijke en verantwoordelijke taak, zou ik denken.’ Ze overhandigde Rogier een sculptuur van Fontys docent Ton van der Vleuten, waarin je de lector en de student kunt zien die door kennis en onderzoek met elkaar verweven zijn. Rogier kan dit allen maar onderschrijven met zijn onderzoekslijn waarin de ontwikkeling van een aansprekend en effectief ethiekonderwijs centraal staat.

 

Auteur: Marie-José van der Cammen
Foto’s: Kim Vos fotografie

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.