Een studie afronden en in transitie zijn

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Vorige week vond de diploma-uitreiking van Fontys Rockacademie plaats. Jip Hoogenboom kijkt terug op vijf jaar Rockacademie en gelijktijdig in transitie zijn.

“Na vijf jaar aan de Rockacademie te hebben gestudeerd, is mijn avontuur daar voorbij. Ik kan het niet anders opschrijven dan dat het een bitterzoet gevoel is. De mensen van de Rockacademie zijn als familie voor mij geworden en wees dan ook niet verbaasd als ik soms opeens het gebouw binnenloop om nog even van de sfeer te proeven.”

Na mijn diploma-uitreiking had ik een gesprek met mijn vader over wat ik vond van het feit dat mijn transitie zo samenviel met mijn studietijd. Ik antwoordde als volgt: “Ik ben trots op wat ik de afgelopen jaren bereikt heb en kan of wil de twee niet los van elkaar zien. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles liep in elkaar over. Ik ben me heel erg bewust van de mensen die ik heb kunnen inspireren met het zijn van mijzelf. ”

Transitie
Als professioneel muzikant, en al helemaal als zanger, is een transitie verschrikkelijk ingrijpend en dat is zéker niet iets wat ik altijd even makkelijk heb gevonden. Je creëert een identiteit als artiest en die had ik eigenlijk al gecreëerd voordat ik met testosteron begon. 
Maar juist door dit alles, heb ik mogen leren dat een identiteit veranderlijk is. En vooral om daar het mooie van in te zien. 
De vrijheid en het loslaten van die controle is iets enorms. De kern blijft hetzelfde, maar de randen die daaraan verbonden zijn zullen zichzelf altijd blijven hernieuwen. Als artiest doe ik dat ook. 
Ook vind ik het belangrijk te benoemen dat mensen vaak denken dat, wanneer je in transitie gaat, al het andere in je leven wegvalt. Zo kreeg ik de afgelopen paar jaren vaker de vraag “hoe gaat het met je transitie” in plaats van “hoe gaat het met jou”. Dat vond ik altijd super frustrerend. De interesse is logisch, maar ik ben naast mijn transitie ook altijd gewoon Jip gebleven. 

En zo zie je maar: Het kàn! Een studie afronden als professioneel vocalist en gelijktijdig in transitie zijn. Het gaat allemaal om jezelf de ruimte te durven geven, te ontdekken, te vallen en weer op te staan. I did it.”
Jip, gefeliciteerd! We blijven je volgen. 
Jip over Trans zijn in de Muziekwereld | IN DEPTH | MOUTHFUL (YouTube, juni 2020)

Jip treedt dinsdag 11 oktober op tijdens het Coming Out Event van Gemeente Tilburg in Cinecitta Tilburg. 

Programma
19.00 uur Inloop, met optreden van Lance Priester van Fontys Hogeschool voor de Kunsten
19.30 uur Welkom door gespreksleider Bram Peters van BURO JIJ
19.40 uur Esmah Lahlah, wethouder emancipatie, diversiteit en inclusie 
19.50 uur Jantine Schuit, vice rector magnificus Tilburg University 
20.00 uur Video met toelichting op recente vlag
20.15 uur Leerling van een GSA school
20.30 uur Het verhaal van een moeder
20.45 uur Dialoog over inclusie met alle aanwezigen
21.10 uur Optreden zanger / rapper Jip Hoogenboom (Instagram account Wreppur)
21.15 uur Informeel napraten
22.15 uur Afsluiting

Geplaatst door Marielle Hulshoff

Meer nieuws

Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?
Zo snijdt het mes bij Happy Students aan twee kanten

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.