Eenzaamheid verlichten met Plant Pal

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Hoe kunnen we eenzaamheid tegengaan? In een tijd waarin de behoefte aan menselijk contact groter is dan ooit, hebben studenten van Fontys ICT een innoverend product bedacht om het gevoel van eenzaamheid te verminderen en sociale interactie te bevorderen. In samenwerking met Open Remote en hun Internet of Things (IoT) platform is de “Plant Pal” ontstaan. 

Digitalisering van voorwerpen
Het IoT betekent dat alledaagse objecten verbonden zijn met het internet. Om een apparaat zoals de Plant Pal met het IoT te verbinden en slim te maken, worden sensoren toegevoegd die gegevens verzamelen. Deze gegevens worden vervolgens naar het IoT-platform verzonden. De verzamelde gegevens biedt gebruikers de mogelijkheid om de toestand van hun plant te monitoren. Hierdoor kunnen gebruikers interactie hebben met alledaagse objecten. Daarnaast levert deze gegevensverzameling waardevolle informatie op voor verdere verbeteringen.

Open Remote is een organisatie gespecialiseerd in IoT-softwareoplossingen en houdt zich bezig met het creëren van slimme, geconnecteerde omgevingen. Het bedrijf biedt een IoT-platform en softwaretoepassingen die bedrijven en ontwikkelaars kunnen gebruiken om IoT-projecten te implementeren en te beheren. Studenten van Fontys ICT maken gebruik van dit platform. 

Impact Plant Pal
Studenten Vanessa en Kyara van de leervorm Open Learning onderzochten de mogelijkheden. Binnen deze leervorm worden studenten uitgedaagd om op hun eigen manier te leren en oplossingen te bedenken voor complexe problemen. De Plant Pal is daar een uitkomst van en wordt getest in het Natlab in Eindhoven. Verdere mogelijkheden, zoals de toepassing van de Plant Pal in verzorgingstehuizen, worden verkend. Kyara beaamt dat het project impactvol is: “Ons project kan veel mensen beïnvloeden. Projecten die we nu op kleine schaal uitvoeren, voelen als mogelijkheden voor de toekomst.” 

In het Fontys ICT Innovationlab werken studenten nauw samen aan toegepast onderzoek met partners uit het werkveld om innovaties te realiseren. Dit biedt de studenten waardevolle praktijkervaring en betekenisvolle uitdagingen en stelt bedrijven in staat talent en creativiteit in te zetten als externe denktank. Het Plant Pal project is een doorlopend project, wat over meerdere semesters loopt. Verschillende studentengroepen bouwen daardoor aan een langdurige ontwikkeling, waar steeds nieuwe inzichten en skills aan te pas komen. Wij kijken uit naar de toekomst van Plant Pal.

Meer weten over het Fontys ICT InnovationLab? Lees erover op onze website. Dit project is een samenwerking met OpenRemote en het Natlab.  

Auteur: Suzette van Deelen

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.