Martin Stroetinga, docent Werktuigbouwkunde, heeft de primeur als eerste afgestudeerde van de nieuwe hbo-master System Design! Samen met drie andere studenten is hij geslaagd voor de deze praktijkgerichte opleiding die zich richt op het ontwikkelen van high-tech systemen – onmisbaar in de innovatieve Brainportregio, waar techniek en toekomst samenkomen.
Toenemende vraag uit industrie
In februari 2023 ging de nieuwe hbo-master System Design van start met acht ambitieuze studenten. Deze tweejarige opleiding speelt in op de groeiende vraag vanuit de industrie naar praktisch opgeleide system design engineers – professionals die zowel theoretische kennis als praktijkervaring meenemen in de ontwikkeling van complexe high-tech systemen. Daarom combineert de master diepgaande theorie met projectmatig werken.
Martin Stroetinga, docent Werktuigbouwkunde, hoorde al vroeg over de nieuwe master via zijn collega en initiatiefnemer Hans Krikhaar. Hans wist dat Martin graag verder wilde studeren. “Ik had al vaker laten vallen dat ik me wilde ontwikkelen met een master”, vertelt Martin. “System Design sloot precies aan bij mijn ambities!”
Van docent naar student
Als system engineer moet je van alle aspecten van een project iets afweten en de brug slaan tussen verschillende expertises. Dat herkent Martin als docent maar al te goed. Bij het begeleiden van bijvoorbeeld stageopdrachten is hij ook de schakel tussen verschillende domeinen. Bovendien moet hij als docent vaak het werk van studenten van meerdere opleidingen aan elkaar verbinden.
Het idee om een master te volgen ontstond bij Martin tijdens de coronaperiode. “Iedereen zat thuis, ik kon studenten niet live begeleiden, en mijn werk werd opeens tien keer saaier.” De aankondiging van de master kwam precies op het juiste moment. “Het onderwerp sprak me aan, en het was een master die ik naast mijn werk kon doen. Ik heb toen met mijn collega’s besproken hoe ik werk en studie kon combineren.”
Dat hij les kreeg van zijn eigen collega’s, was in het begin even wennen. “Ik gaf wel meteen aan dat ik ook echt als student behandeld wilde worden tijdens de les, en niet als collega.” Toch zorgde het soms voor bijzondere situaties. “Er waren momenten dat ik als student in een lokaal zat, waar ik vervolgens zelf les zou geven. Dan zette ik mijn laptop op een andere tafel en moest ik echt even schakelen.”
Maar zijn rol als docent bood ook voordelen. “Soms spraken collega’s me in de wandelgangen aan over de lessen, bijvoorbeeld als ze zich afvroegen of de stof wel echt begrepen werd. Ik kon op gelijk niveau met docenten praten en waardevolle terugkoppeling geven.”
Innovatie in de zorg: Martin’s afstudeerproject
Voor zijn afstudeerproject droeg Martin bij aan baanbrekend onderzoek dat ontstaan is door een samenwerking van Fontys Engineering met meerdere grote partners. Het project draait om revolutionaire technologie: het 3D-printen van kraakbeen voor patiënten met artrose. “We werken aan LSCE: Large Scale Cartilage Engineering. Een grootschalig initiatief met verschillende deelprojecten.”
Martin werkte aan een manier om geprint kraakbeen te versterken. In eerste instantie is geprint kraakbeen namelijk nog te slap om als implantaat te dienen. Om het geschikt te maken om geïmplanteerd te worden, moet het materiaal op een gerichte manier onder druk gezet worden. Omdat de knie geen perfecte cirkel is, maar een ovale vorm heeft, moest deze druk nauwkeurig worden aangepast aan de anatomie van het gewricht.
Martin ontwierp en bouwde, samen met een afstudeerder van Elektrotechniek, een geavanceerde machine die dit proces regelt. De machine begint met minimale druk en verhoogt deze geleidelijk, precies volgens de vorm van de knie. Zijn ontwerp betekent een veelbelovende stap in de ontwikkeling van medische technologie.
Inspiratie voor studenten
Met zijn onderzoek laat Martin zien hoe waardevol de opleiding is voor de praktijk. Zijn innovatieve bijdrage aan medisch onderzoek onderstreept het belang van system engineers in high-tech ontwikkelingen. Maar hij is ook een voorbeeld voor studenten die willen bijdragen aan de technologie van morgen. “Hou jij echt van engineering en wil je niet alleen je vakken halen, maar écht snappen hoe systemen in elkaar zitten? Dan is deze master iets voor jou!”
Auteur: Inge Joosten