Ereteken voor lectoren

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Een zilveren penning met een hart van silicium als ereteken voor de lectoren: tijdens de lectorenraad op 7 december reikte Arian Steenbruggen namens het college van bestuur de eerste penning uit aan de langstzittende lector van Fontys, Jan Bernards. De draagpenning is een symbool van verbinding en kan gedragen worden bij interne en externe gelegenheden. Daarmee wordt ook zichtbaarheid gegeven aan het onderzoek dat bij Fontys plaatsvindt.  

Het ontwerp van het ereteken maakt een belangrijk aspect van het lectoraat zichtbaar: verbinden. De band van de lector met onderwijs. De verbinding met wetenschap en samenleving, overheid, en collega-instellingen. De verbinding met het beroepenveld en de verbinding met de regios waarin Fontys opereert, de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Het teken is tot stand gekomen in samenspraak met lectoren en het college van bestuur. Uit verschillende voorstellen is gekozen voor een zilveren penning – met een hart van silicium – die met een knoop verbonden is aan een paars koord. Elke penning heeft een uniek geslepen stuk silicium en benadrukt zo de uniciteit van elke lector.

Verbindend element
In de ontwerpfase is gezocht naar een verbindend element of gemeenschappelijke basis. Daarvoor is de ontwerper Willem Noyons letterlijk naar de basis van Noord-Brabant en Limburg gegaan. Kenmerkend voor die regios zijn de zandgronden. Zand bestaat voor het overgrote deel uit silicium. Dat mineraal is onmisbaar voor de mens en speelt een grote rol in de opbouw van pezen, banden, kraakbeen, collageen, gewrichtsvloeistof en zelfs in de aanmaak van bot. Silicium is een essentieel mineraal in de opbouw van verbindingen. Het heeft een kristalstructuur en kenmerkt zich door zuiverheid. Het is de basis voor computerchips, fotocellen, zonnepanelen, glas, halfgeleiders en lasers.

Lectorenraad
Vier keer per jaar komen de lectoren Fontysbreed bij elkaar om gemeenschappelijke onderzoeksthema’s en onderwerpen te bespreken. 
Zo wordt er teruggekoppeld over de voortgang in relevante regiegroepen en wordt daarop feedback gegeven.  Collega’s van diverse groepen en teams kunnen de lectorenraad gebruik om (relevante) info te delen.

Over de ontwerper
Willem Noyons is sinds 1982 actief als beeldend kunstenaar en ontwerper. Hij maakt(e) onder andere ambtsketens, juwelen, meubels, penningen en sculpturen. Noyons heeft een atelier in de stad Utrecht. Hij studeerde aan de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming en het Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Utrecht. Noyons ontwierp eerder eretekens voor Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Utrecht (www.noyons.com).

 

auteur: Monique van Laar

Meer nieuws

Corinka Schipper: “Hou je passie vast”
Early Warning Scan voor borstkanker in testfase
‘Het goede willen doen voor elke leerling in elke context’

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.