Het college van bestuur van Fontys heeft Erik Puik (1964) benoemd als lector Smart Manufacturing (verbonden aan Fontys Hogeschool Engineering). De benoeming is ingegaan op 1 februari 2022 en loopt tot en met 31 januari 2026.
Hoe kan Nederland voorop blijven lopen op het gebied van ontwerp en realisatie van complexe ‘High Mix Low Volume’ hightech systemen en materialen? En hoe kan het midden- en kleinbedrijf hierin een belangrijke ondersteunende functie blijven vervullen?
Het ontwerp en realisatieproces van multidisciplinaire hightech systemen vraagt om afstemming op onder meer mechanisch, elektrotechnisch, materiaalkundig en softwarematig gebied. Disciplines staan vandaag de dag immers niet meer naast elkaar, maar zijn met elkaar verstrengeld. De kracht van engineers is om overzicht te bewaren over de systemen die ze ontwerpen, maar hoe houd je dat vol in een omgeving waar systemen ieder jaar 10-20 procent complexer worden?
Systems Engineering is het ontwerpproces waarbij samenwerkende productontwikkelaars systemen als één geheel benaderen en daarbij over de disciplines heen kijken. Elke moderne productontwikkelaar is in zekere mate een systems engineer. Met behulp van een brede blik en methoden voor kwalitatieve, analytische, of numerieke modellering weet hij moeilijke problemen te vereenvoudigen en te doorgronden. Het lectoraat Smart Manufacturing wil methoden voor praktische en effectieve systems engineering ontwikkelen en uitrollen in zowel de beroepspraktijk als het onderwijs. Hierdoor worden ontwikkelaars in bedrijven, maar ook docenten en studenten meer systems engineer. Door de toegenomen focus op ‘de dingen die ertoe doen’ zullen zij in de toekomst samen in staat zijn om hightech systemen nog meer van waarde te laten zijn voor de maatschappij.
Erik Puik (1964) studeerde Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek aan het IHBO in Eindhoven. Hij promoveerde als systems engineer aan de University of Warwick in Engeland. Van 1989 tot 1999 werkte hij als onderzoeker van kopieermachines en printers bij Océ van der Grinten in Venlo. Tussen 2000 tot 2010 werkte hij bij TNO Industrie en Techniek in Eindhoven waar hij flexibele en herconfigureerbare productiesystemen ontwikkelde. Van 2006 tot 2022 was hij Lector Microsysteemtechnologie bij de Hogeschool Utrecht. Zijn specialisme is het begrijpen van de relatie tussen het productontwerp en produceerbaarheid van precisie- en hightech-systemen.