Erna over haar Ad: van verpleegkundige naar zorginnovator

FOR SOCIETY

Op 19 april 2024 worden twee Associate-degree talenten uit het land verkozen tot nationale Ad-ambassadeurs. Eerder is al gedeeld dat Shannon Fontys vertegenwoordigt op de landelijke Ad-dag. Maar er is meer Ad-talent binnen Fontys en ook die stellen we graag aan je voor. Vandaag: Erna van Vliet-de Koster, alumnus van de Ad Zorg en Technologie. Ze was al een aantal jaar aan het werk als verpleegkundige in de thuiszorg, toen ze haar interesse in technologie opmerkte en koos voor een duale opleiding.

‘Ik vind de doelgroep thuiszorg heel interessant, maar toen ik al een paar jaar werkte groeide mijn interesse ook naar andere aspecten van de zorg’ licht Erna toe. Ze merkte bij zichzelf een sterke interesse in technologie. Bovendien zag ze in de praktijk zorg en technologie steeds meer hand in hand gaan. Erna: ‘toen ik las over de Ad Zorg en Technologie dacht ik: dit past echt bij mij. Ik ga het gewoon doen.’ Haar leidinggevende geloofde in haar en gaf haar ook de kans om de opleiding te volgen.  

Enorme ontwikkeling
De keuze voor deze Associate degree was een essentiële om een andere richting op te gaan in haar carrière. Wel merkte ze verschil met de mbo-opleiding verpleegkunde die ze eerder had gevolgd. ‘Op het mbo word je meer verteld wat je moet doen, terwijl je in het hbo een beetje in het diepe wordt gegooid. Je moet zelf meer vragen stellen’ zegt Erna daarover. In het begin was dat wel even wennen, maar gedurende de opleiding kreeg ze steeds vaker van docenten terug dat ze daar een enorme ontwikkeling in doormaakte.  

Klap op de vuurpijl is haar eindpresentatie waarvoor Erna van haar begeleidend docent Jeroen Brouwer een tien kreeg. Jeroen: ‘Ze is van nature bescheiden, wat haar enorm siert. Vanuit deze bescheidenheid heeft zij op professionele wijze veel durf getoond en dat kwam tijdens haar eindpresentatie perfect tot uiting. Ook gedurende haar afstudeertraject heeft ze enorm veel draagvlak weten te creëren bij haar werkgever en alle kansen aangegrepen.’    

Zelfverzekerder geworden
‘Ik merk ook dat ik veel zelfverzekerder ben geworden omdat ik weet: ja, ik kan het!’ vult Erna aan. Sinds haar afstuderen werkt ze nog maar voor de helft van haar dienstverband als verpleegkundige. Voor de andere helft werkt ze als adviseur zorg en technologie (bij dezelfde werkgever). Dat is een rol die binnen de organisatie volledig nieuw is. In feite heeft Erna deze zelf gecreëerd doordat ze de meerwaarde ervan heeft aangetoond aan haar leidinggevende en het managementteam. Erna: ‘Ik voer gesprekken met leveranciers van technologische toepassingen zoals een bedsensor. Vervolgens adviseer ik mijn leidinggevende en het managementteam over het implementeren van de toepassing in de organisatie en werk ik mee aan de implementatie.’ 

Een Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding. Het niveau van een Ad-opleiding zit tussen een mbo-opleiding (niveau 4) en een bachelor in. Afgestudeerden kunnen met een erkend hbo-diploma direct aan het werk, maar ook doorstromen naar een bachelor. Fontys heeft een breed aanbod aan Ad-opleidingen en zet versterkt in op het ontwikkelen van Associate degrees. 

Wil je in gesprek met Fontyscollega’s over de actuele ontwikkelingen rondom de Associate degrees? Sluit je dan aan bij het Ad-netwerk (via Mia van Rijsewijk).

Auteur: Zoë Verwers

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.