Eterna geeft de toekomst van mobiliteit vorm

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Jaar na jaar bedenkt het visionaire studententeam TU/ecomotive van de TU/e een uitdagende challenge voor zichzelf waarmee ze laten zien wat er allemaal mogelijk is in de wereld van voertuigontwerp en –productie. Dit jaar resulteerde dit in Eterna: een volledig ge3D-printe auto die de grenzen van innovatie verlegt. Een prachtig resultaat dat niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van Fontys Engineering.

Nieuwe mogelijkheden voor de automotive industrie
Elk jaar daagt studententeam TU/ecomotive zichzelf uit met een ambitieuze missie om de automotive industrie te laten zien wat er allemaal al mogelijk is. De challenge van dit jaar: verleng de levensduur van auto’s en verlaag de totale CO2-uitstoot tijdens het productieproces met een derde. Dit wilde het team bereiken door het voertuig uit twee losse delen op te bouwen en de delen als losse levencycli te benaderen. Een key element van de auto: de carrosserie is volledig geprint! Met de hulp van studenten en docenten van Fontys Engineering presenteerden TU/ecomotive vlak voor de zomervakantie hun auto Eterna. De carrosserie van dit voertuig is geprint in de grote 3D printer op de BIC.

Opvallend is vooral het modulaire ontwerp van de auto. “De auto is in losse delen onderverdeeld”, vertelt Werktuigbouwkunde docent Mike Braat die nauw bij het project betrokken was. “Het onderframe vormt de basis en hier wordt de carrosserie los opgezet.” Het team kan de gehele auto in tien minuten in elkaar zetten. “De levenscyclus van het onderstel is veel langer dan dat van de andere onderdelen.” Wanneer een bepaald deel van de auto kapot is, kan dit onderdeel los vervangen worden. Dit verlengt de levensduur van de auto en maakt hem een stuk duurzamer.

Uitdagingen bij het printen van een auto
Het printen van de auto was een complexe opgave. Het Fontysteam stond voor een flink aantal uitdagingen die ze samen met het studententeam van de TU/e en de producent van de printer getackeld hebben. Jeroen Moonen, beheerder van de Fontyslocatie op de BIC, wees op een bijzondere beperking van de printer: “Onze printer kan niet van de print af gaan. De studenten moesten dus een printontwerp maken waarvan de onderdelen rond zijn.” Deze beperking leidde tot een positief effect: het dwong de studenten efficiënt te printen en meerdere onderdelen in een enkele printsessie te combineren. Een voorbeeld hiervan zijn de linker- en rechterdeur, die als één geheel werden geprint.

Ook het materiaal zorgde voor uitdagingen. Zo vertelt Jeroen dat het materiaal de neiging had om krom te trekken bij het printen van lange rechte stukken. “We hebben daarom berekend hoe we het materiaal kunnen dwingen om krom te trekken in een bepaalde hoek. Hier maakten we dan ringen van, die we er na het printen makkelijk af konden halen. Zo was het niet erg als het materiaal kromtrok!”

 

Europese tour inspireert de automotive industrie
De studenten touren de komende tijd door Europa met het prachtige resultaat van hun samenwerking met Fontys. Ze gaan langs bij belangrijke producenten, universiteiten en zelfs de politieke hoofdstad Brussel! Door er echt een show van te maken, tonen ze aan de industrie wat er allemaal mogelijk is wanneer je een project op een creatieve manier benadert. Hoewel het geheel nog niet direct toepasbaar is in de productie, kan het goed voorkomen dat bedrijven er delen van overnemen in hun productieproces.

Met het Eterna-project voltooid, staat het studententeam voor een nieuwe uitdaging. Ze zetten zich in om een compleet nieuwe auto te bouwen en opnieuw grenzen te verleggen. Mike en Jeroen hopen dat Fontys opnieuw een waardevolle bijdrage mag leveren aan dit volgende avontuur. “We hebben ontzettend veel geleerd van het Eterna-project,” zegt Mike. “Bovendien hebben we waardevolle nieuwe contacten gelegd, waaronder producenten van kunststof, waarmee we in de toekomst samenwerkingen kunnen aangaan.” Het team kijkt vol verwachting uit naar wat de toekomst zal brengen en blijft gedreven om de grenzen van innovatie verder te verleggen.

Auteur: Inge Joosten
 

Meer nieuws

Werkbezoek geeft inzicht in praktijkgericht onderzoek
Onderzoekers dragen bij aan verduurzaming verdienmodel mkb
Fontys Paramedisch start nieuw studiejaar samen met werkveld

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.