Expositie Fontys TCL tijdens Dutch Design Week

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Studenten van de opleiding Fontys Trend Research & Concept Creation (TCL) in Lifestyle richten hun blik vier jaar lang op de toekomst. De link met de Dutch Design Week in Eindhoven is snel gelegd. Tijdens het grootste designevenement van Noord-Europa presenteren ruim 1500 ontwerpers van 21 tot en met 29 oktober hun toekomstbestendige concepten. Onder hen ook graduates van TCL. Hun werk is te zien in Area 51, waar TCL een eigen presentatie heeft. Maandag, woensdag en vrijdag vertellen afstudeerders er tijdens een talkshow ook over hun vakgebied.

In search for relatable futures. Dat is het thema van de expositie van de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle, onderdeel van Fontys Academy for the Creative Economy in Tilburg. De toekomst is weliswaar onvoorspelbaar, toch is het mogelijk om met behulp van trendonderzoek mogelijke toekomsten te schetsen. Dat onderzoek kan als basis dienen voor toekomstgerichte concepten, waarin maatschappelijke normen ter discussie worden gesteld of geherdefinieerd.

Veranderende tijdsgeest
Studenten van Fontys TCL zijn hier gedurende hun studie volop mee bezig. Niet voor niets. De behoefte aan professionals die betekenisvolle toekomstbeelden kunnen schetsen en eventueel bijbehorende concepten kunnen ontwerpen, is groot. Niet alleen bij bureaus die zich richten op trendonderzoek of conceptontwerp, maar ook bij overheden, ngo’s en bedrijven. Tijdens de Dutch Design Week laten graduates van de opleiding zien hoe hun projecten inspireren bij het verkennen van de steeds veranderende tijdsgeest. Ze laten zien hoe mogelijke toekomsten eruit kunnen zien. Daarnaast leggen ze uit waarom het belangrijk is om in een veranderende wereld behoeften vanuit het nu te kunnen begrijpen.

Talkshow
Het doel van de presentatie is niet alleen om de bezoekers te inspireren, maar ook om potentiële studenten en werkveldpartners enthousiast te maken over de opleiding. Dat doen de graduates niet alleen met hun afstudeerprojecten. Maandag, woensdag en vrijdag is er van 10.30 tot 11.00 uur ook een talkshow, waar een aantal graduates over hun uiteenlopende vakgebieden zullen vertellen.

De Dutch Design Week duurt van 21 tot en met 29 oktober en speelt zich af op zo’n 100 verschillende locaties in Eindhoven. Het event trekt jaarlijks zo’n 355.000 bezoekers. Er zijn onder meer  tentoonstellingen, lezingen, netwerkbijeenkomsten en debatten. De expositie van TCL is in Area 51 (Strijp S, bovenaan de trap bij de ingang aan de linkerkant), Ketelhuisplein 18 in Eindhoven. Voor meer informatie, klik hier

Tekst: Paul Geerts

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Een boost voor een leven lang ontwikkelen (LLO)
Insecten eten als duurzaam alternatief?

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.