Extra Erasmus+ subsidie voor studenten en medewerkers die duurzaam reizen

FOR SOCIETY

Erasmus+ biedt vanaf het najaar van 2022 extra subsidie voor alle Fontysstudenten en medewerkers die kiezen voor een groene manier van reizen naar de plaats van bestemming voor hun studie of stageplaats in Europa. De Europese Commissie stelt dit verplicht in het kader van de Erasmus+ Charter for Higher Education. 

Europese Green Deal
Als onderdeel van het plan om de EU voor 2050 klimaatneutraal te maken, zijn er tal van voorbeelden en sectoren waarin gewerkt wordt aan duurzaamheid. Binnen het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027 is duurzaamheid daarom een nieuw thema. Het gaat dan met name over bewust keuzes maken over de reis naar het buitenland; móet je daadwerkelijk reizen of is virtuele mobiliteit ook een mogelijkheid? En als je gaat, op welke manier reis je dan?

Extra Erasmus+ subsidie voor studenten
De eerste stap die Fontys hierin zet, is dat studenten een extra Erasmus+ subsidie én tot 4 extra subsidiedagen krijgen als zij duurzaam reizen. Dit start vanaf het najaar van 2022. Het gaat om een bedrag van €50 tot €100 euro extra, afhankelijk van het aantal extra dagen en het land van bestemming. Erasmus+ hoopt met deze extra bijdrage studenten te stimuleren om bewust na te denken over de keuze van hun vervoermiddel. Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft het reizen per trein, bus of carpool aangemerkt als vervoermiddelen waarvoor de extra subsidie beschikbaar is.

Een buitenlandervaring begint al tijdens de reis
Het is niet alleen duurzamer om op die manier te reizen, maar kan ook andere voordelen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het sociale contact met mensen die naar hetzelfde land of stad reizen en jou onderweg alvast tips van locals kunnen geven. Of maak van je reis een korte vakantie en ontmoet nieuwe mensen bij wie je onderweg verblijft omdat je reis langer duurt dan wanneer je een directe vlucht zou nemen.

Erasmus+ en medewerkers
Fontys werkt de komende maanden aan een nieuwe duurzaamheidsvisie voor internationale zakelijke reizen. Hierin wordt meegenomen dat Erasmus+ ook extra subsidie verstrekt voor medewerkers indien zij kiezen voor een duurzaam vervoermiddel. Het afgelopen jaar lag het aantal medewerkers dat met Erasmus+ subsidie naar het buitenland gingen uiteraard erg laag. We verwachten dat zodra dit in 2022 weer aantrekt, men daarbij gebruik kan maken van extra subsidie en daarmee hopelijk kiest voor een groene reis.

Contact
Wil je meer weten over (deelname aan) dit programma? Neem dan contact op met Team Internationalisering
Contactpersoon: Nick Adriaans

Meer nieuws

Wordt alumnus Shannon landelijke Ad-ambassadeur?
Samen vooruit: maak kennis met de versterkte directie van Fontys Paramedisch
SPECO en Sportstaff slaan handen ineen

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.