Brabant neemt het voortouw in de verduurzaming van waterstofproductie. Hiervoor is op vrijdag 6 december een samenwerking gestart tussen zeven bedrijven, kennisinstellingen Fontys, Avans, Summa en TU/e (EIRES instituut), de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Doel van deze samenwerking is waterstof efficiënter en duurzamer te produceren. Marcel Brand, Impactdeveloper Energietransitie bij Fontys over de samenwerking: “We bundelen als kennisinstellingen onze krachten om het beste van het MBO, HBO en het WO samen te brengen. Dit doen we op het gebied van onderwijs, onderzoek en het beschikbaar stellen van faciliteiten om specifiek onderzoek op het gebied van waterstof mogelijk te maken.”
Waterstof speelt een sleutelrol in de verduurzaming van onze energievoorziening. Het kan dienen als brandstof voor zwaar transport, als opslagmedium bij piekbelasting van het elektriciteitsnet en als groen bouwblok voor de chemische industrie. De huidige productie is echter nog duur en gebruikt vaak schaarse grondstoffen.
Groene groei
“Met deze coalitie brengen we kennisinstellingen, hightechbedrijven en de provincie samen om baanbrekende innovaties in waterstoftechnologie te stimuleren”, zegt gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen. “Dit doen we met een heldere ambitie: bijdragen aan groene groei en het verdienvermogen van de toekomst. Door concrete projecten te realiseren, versterken we het Brabantse waterstofecosysteem.”
Impact maken met waterstof
Brand ziet Fontys als de verbinder om vraag en aanbod samen te brengen en met innovaties op het gebied van waterstof impact te kunnen maken. “Deze samenwerking is een stimulans voor de betrokken partijen om met praktische toepassingen te komen. Daarmee kunnen bedrijven waterstof als alternatieve energiebron gaan gebruiken, waardoor ze minder afhankelijk worden van het overbelaste energienet. Waterstof is daarnaast ook een belangrijke grondstof voor de industrie. Bijvoorbeeld door CO2 (koolstofdioxide) met H2 (waterstof) om te zetten tot methanol of voor de productie van o.a. ijzer.” Naast technologische innovaties werken kennisinstellingen en bedrijven ook aan opleidingstrajecten voor huidige en toekomstige werknemers. “Het is belangrijk dat onze studenten na hun opleiding met actuele kennis over waterstof het werkveld ingaan. En dat huidige professionals de kennis direct in kunnen zetten in hun organisatie”, vertelt Brand.
Baanbrekende innovaties
In de coalitie werkt TNO Holst Centre samen met bedrijven Fluidwell, Heattec, Adsensys, SALD, SparkNano en VDL aan verschillende doorbraken. SparkNano en SALD ontwikkelen speciale coatingtechnieken om het gebruik van kostbare materialen te minimaliseren. Bij dit laatste initiatief is ook het lectoraat Solar Fuels van Fontys Toegepaste Natuurwetenschappen betrokken. De komende drie jaar werken de partners intensief samen aan deze innovaties. De eerste concrete resultaten worden begin 2025 verwacht. Met deze coalitie verstevigt Brabant haar positie als voorloper in duurzame energietechnologie.
Meer info
Marcel Brand is namens Fontys contactpersoon voor de Innovatiecoalitie Waterstof. Hij is bereikbaar via marcel.brand@fontys.nl en 06- 549 74214
Foto Kick-off: John van Hamond