Fontys Duurzaamheidssubsidie voor Trayner

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Binnen het Fontys Centrum voor Ondernemerschap is Trayner inmiddels één van de ondernemingen die in relatief korte tijd uitgroeiden van een brainstormsessie tot een bedrijf met toekomst. Trayner won op het Fontys Student Startup Festival in 2022, waarbij de aandacht van investeerders gewekt werd. Dit jaar sleepte Trayner als eerste de nieuwe Fontys Duurzaamheidssubsidie in de wacht: een laagdrempelige subsidie van maximaal 15.000 euro die ervoor zorgt dat jonge, duurzame bedrijven hun ideeën tot uitvoer kunnen brengen.

Subsidie gebruiken om het productieproces te starten 
Trayner is inmiddels een serieuze startup die op het punt staat om haar product op grote schaal te gaan produceren. “Het idee is simpel, doeltreffend en lost een eigentijds probleem op”, legt medeoprichter Levi Houtappels uit. “Het is een dienblad dat met een draaimechanisme veel gemakkelijker in balans te houden is.” Dat biedt voordelen. Dit betekent dat zelfs onervaren horecapersoneel of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt het dienblad met vertrouwen kunnen gebruiken, zonder angst dat glazen omvallen of drankjes worden gemorst.”
Met de subsidie gaat de jonge startup haar idee vormgeven, vertelt Levi. “Om het dienblad in productie te gaan brengen, is een financiële injectie erg welkom. Alleen al de mal om het product te maken is erg duur, en dan komen daar alle bijbehorende kosten nog bij. Door de subsidie staat er minder druk op ons privévermogen en kunnen we eerder beginnen met het produceren van ons product.”

Laagdrempeligheid en ruimte om te experimenteren
“De Duurzaamheidssubsidie kenmerkt zich door de snelheid en laagdrempeligheid waarmee kandidaten zich aan kunnen melden”, vertelt Irene Vriezen van Fontys CvO. “Natuurlijk is het wel een vereiste dat de startup duurzaam is, en een maatschappelijke impact heeft, maar voor de rest is het een vrij te besteden bedrag, dat gebruikt kan worden om een MVP (Minimum Viable Product; een prototype) te ontwikkelen, de haalbaarheid van het idee te onderzoeken of een versnelling in validatie of marktintroductie te realiseren.”
Met de subsidie wil het Fontys CvO ook op financieel gebied ruimte bieden aan studentondernemers om hun startup-ideeën te verwezenlijken, legt Irene uit. “Met onze populaire Minor Ondernemerschap en de Studentondernemersregeling bieden wij studenten al ruimte om tijdens hun studie te gaan ondernemen. Maar we merkten dat soms plannen spaak lopen op financiering, en dat is jammer. Veel geldschieters zijn terughoudend met het financieren van vroege fase startups. Daarom hebben wij deze subsidie in het leven geroepen. Het is belangrijk dat startups de ruimte hebben om volop te kunnen experimenteren. Met deze subsidie bieden we die mogelijkheid.”

Productontwikkeling
In een tijd waarin zo’n beetje iedere horecazaak worstelt met personeelstekort lijkt Trayner een bedrijf dat op het juiste moment opgericht is. Voor Levi en zijn compagnon Calvin Vong is het dan ook hoog tijd dat Trayner werkelijkheid wordt. “Het afgelopen jaar hebben we ons vooral beziggehouden met de productontwikkeling. Hoe kunnen we het product nóg beter maken en vooral gebruiksvriendelijker. Dat zit nu in de afrondende fase, en we zijn klaar om het productieproces van het dienblad te gaan opstarten. Echter is daar wel financiering voor nodig. De Duurzaamheidssubsidie is dan ook heel erg welkom.” 
Er bestaat voor de twee jonge ondernemers dan ook weinig twijfel over waar ze de subsidie aan gaan besteden, vertelt Levi enthousiast. “We hopen dit jaar nog onze eerste trays te kunnen leveren aan de horecazaken die al een pre-order hebben geplaatst, dat zijn zo’n 100 dienbladen. De subsidie helpt ons om dat productieproces op te starten. “Het is ontzettend welkom, want het betekent dat Trayner nu écht in de horeca te zien zal zijn.”

Duurzaamheid
Wat betreft de duurzaamheid van Trayner zit het volgens Levi wel goed, legt hij uit. “Alleen in Nederland gaat er naar schatting 11 miljoen liter drank verloren. Verspilling tegengaan is dus niet alleen een kwestie van geld, maar ook duurzaamheid. “Daarnaast is het dienblad zelf gemaakt van gerecycled plastic, dus het is een duurzaam product dat lang meegaat.”
De aanvraag van de Fontys Duurzaamheidssubsidie was voor Fontys-studenten Calvin en Levi een logische stap. “Uiteindelijk is Trayner ontstaan vanuit de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement. We begonnen met z’n achten, maar uiteindelijk zijn we er met zijn tweeën mee doorgegaan. Het Fontys Centrum voor Ondernemerschap heeft hierbij ook een rol gespeeld, onze deelname aan het Fontys Student Startup Festival bracht ons product onder de aandacht. Het is dus fijn dat we binnen Fontys deze subsidie hebben binnengesleept. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de subsidie ons net dat laatste duwtje geeft om de volgende stap te nemen en ons dienblad op de Nederlandse en -hopelijk daarna- de internationale markt te brengen.”

Wat is de Fontys Duurzaamheidssubsidie? 
De Fontys Duurzaamheidssubsidie is beschikbaar voor 7 Fontys startups per kalenderjaar, die een maximumbedrag van 15.000 euro aan kunnen vragen. Het gaat hier om een vroegefasefinanciering, die o.a. gebruikt kan worden om een MVP te ontwikkelen, de haalbaarheid van een idee te onderzoeken of een versnelling in de validatie of marktintroductie te realiseren. 
De subsidie wordt verstrekt door de Stichting Steunfonds Duurzaamheid, en heeft als voornaamste criterium dat de startup zich bezighoudt met duurzaamheid en een positieve maatschappelijke impact heeft. 

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.