Fontys Empower breidt uit

FOR SOCIETY

Mooi nieuws! Na een succesvolle start in Eindhoven gaat het intensieve Fontys’ heroriëntatieprogramma Empower na de zomervakantie ook in Tilburg draaien. Vanaf dan kunnen ook Tilburgse studenten die uit (dreigen te) vallen ontdekken welke studie wél op hun lijf is geschreven. Door verschillende soorten challenges te doen en te ervaren vinden ze via Empower hun richting. 

Bij Empower draait het allemaal om ontdekken wat iedere afzonderlijke student of mens uniek maakt. Ofwel diepgaande inzichten rondom de eigen interesses, talenten, behoeftes en valkuilen. Door die persoonlijke context leidend te maken, vinden studenten vanuit intrinsieke motieven de studie die echt op hun lijf is geschreven. En komen echt in hun kracht te staan. Dit programma past heel goed in ons principe van een leven lang ontwikkelen en zorgt ervoor dat studenten niet tussen wal en schip, maar exact op hun plek vallen.

Challenges en coaching 
Dat werkt als volgt: het Fontys-brede voltijds onderwijsprogramma is vormgegeven vanuit een Design Based Learning perspectief. Het programma van achttien weken is onderverdeeld in drie periodes van zes weken. In elke periode staan twee nieuwe open ended challenges centraal. Van het vinden van de persoonlijke drive, via het ontdekken van hun groepsrol en valkuilen als uitstelgedrag tot het creëren van echte oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen/problemen komen studenten stukje bij beetje steeds dichter bij zichzelf, hun talenten en de studierichting die het best bij ze past.  Naast deze challenges leunt Empower sterk op coaching: individueel en in groepsverband. Ook hierbij draait het continu om het vinden en ontwikkelen van unieke talenten. 

Een aanpak die werkt, dat blijkt wel uit de successen die in korte tijd bij Fontys Eindhoven zijn geboekt. Maar liefst 95% van de studenten (375) die aan Empower deelnamen, weet na afloop wat ze willen gaan studeren of heeft die keuze tot slechts twee studies weten te reduceren. “Heel mooie resultaten”, vindt ook Ella Hueting, directeur Engineering en toegewijd Empower-ambassadeur: “Ik ben er ontzettend trots op dat dit programma binnen Fontys kan bestaan. Met Empower zetten we studenten én Fontys in hun kracht. Zeker nu onze studentenpopulatie wat terugloopt, is dit een ideaal middel om studenten, die een bij nader inzien niet passende studiekeuze hebben gemaakt, voor Fontys te behouden. Heel fijn dat na de zomer ook studenten in Tilburg de kans krijgen hun unieke kwaliteiten te ontdekken en ontplooien!” 

Uitbreiding doelgroepen
Door de positieve ervaringen met het huidige Empower heroriëntatie programma gaan we ook kijken of we een bredere doelgroep aan studenten die twijfels hebben of niet in hun kracht staan kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld studenten die aan de start van hun opleiding staan, studenten die gedurende hun opleiding moeite hebben met keuzes maken en langstudeerders. We gaan de komende tijd ook samen met programma’s kwaliteitsafspraken, NPO, soepele- in en doorstroom en dienst Studentenvoorzieningen verkennen wat de mogelijkheden zijn en zoeken daarbij ook de samenwerking met docenten/coaches uit de verschillende opleidingen.

Mocht je denken; ik wil wel een bijdrage leveren in de uitvoering of ik wil m2 vrijmaken op een Fontyslocatie in Tilburg, stuur dan een e-mail naar pulsed@fontys.nl

Geplaatst door: Zoë Verwers

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.