Fontys en Maastro/Mumc+ ontwikkelen scholing innovatieve protonentherapie

FOR SOCIETY

Fontys Paramedische Hogeschool (FPH) verzorgt samen met Maastro/Mumc+ een nieuwe module over protonentherapie, een innovatieve bestralingstechniek bij kanker. De ‘protonenmodule’ wordt gegeven aan studenten van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT) die werken en leren in een Professionele Werkplaats van Catharina Ziekenhuis en Maastro/Mumc+.

Op 7 oktober 2021 was het zover; toen gingen de eerste MBRT-studenten en medewerkers van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Maastro/Mumc+ aan de slag met een nieuwe protonenmodule. Een scholing waarmee de bekendheid en kennis over protonenbestraling in het algemeen worden vergroot en de deelnemers meer te weten komen over Maastro/Mumc+ als behandelcentrum protonen. Colette Dijcks, Beleidsfunctionaris Onderwijs bij Maastro/Mumc+ over een aantal inhoudelijke aspecten van de module: “Wat is het verschil in behandeling tussen fotonen en protonen? Wat is het voordeel voor patiënten? Wat doen professionals in deze behandelwijze allemaal? Wat is de rol van de Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB’er)? Allemaal thema’s die in deze gloednieuwe module aan bod komen.”

Samenwerking met Fontys
Protonentherapie is een behandelmethode waar Maastro/Mumc+ sinds drie jaar mee werkt. Omdat er behoefte was aan scholing, heeft de opleidingsacademie van Maastro/Mumc+ samen met Aniek van Nunen, docent bij Fontys Paramedische Hogeschool, de protonenmodule opgezet. Van Nunen: “Studenten kunnen op deze manier al een brede basis krijgen in de protonenmodule, waardoor er een verdieping in kennis en kunde van actuele behandelmethoden plaatsvindt. Ook kunnen zij, wanneer ze gaan werken als MBB’er in bijvoorbeeld de radiotherapie, deze kennis inzetten als ze gaan werken in een behandelend of verwijzend instituut.” Fontysdocent Jørgen van den Bogaard heeft de module als docent mee begeleid.

Kijkje in de keuken

Catharina Ziekenhuis is een verwijzend instituut van Maastro/Mumc+ in de behandeling van protonen. Door deelname van het ziekenhuis aan de module kunnen studenten én medewerkers meekijken bij deze techniek. Zij krijgen een kijkje in de keuken van Maastro/Mumc+ en kunnen de eerste contacten leggen. Maastro/Mumc+ is de organiserende partij, met een nieuw behandelcentrum in het zuiden van Nederland. De Professionele Werkplaatsen van Fontys vormen zo niet alleen de verbindende schakel tussen Fontys en het werkveld, maar ook tussen instellingen onderling. Door deze samenwerking ontstaat een win-winsituatie voor alle partijen.

Voordelen praktijk en student
Studenten hebben veel baat bij deze samenwerking tussen Maastro/Mumc+, Fontys en Catharina Ziekenhuis, vertelt Marjon Gevers, projectleider Professionele Werkplaatsen bij FPH: “Studenten komen nóg beter beslagen ten ijs indien zij in de toekomst in de radiotherapie gaan werken. En gaan ze niet in de radiotherapie werken, dan kunnen studenten wél aantonen dat ze hebben deelgenomen aan een verdiepende innoverende module waar de nodige skills zijn opgedaan, ook in algemene zin. De module past bovendien uitstekend in het nieuwe curriculum van FPH om de leeruitkomsten van jaar 4 te laten zien.” Zijn deze studenten eenmaal afgestudeerd, dan kan de praktijk rekenen op nieuwe medewerkers die een bredere basiskennis van de hedendaagse behandelwijzen hebben en aantonen dat ze verdiepende kennis hebben opgedaan in het MBRT-werkveld.

Innovatieve protonentherapie
In Maastro/Mumc+ wordt sinds 2019 gewerkt met protonentherapie. Bij deze innovatieve bestraling bevindt het bestralingstoestel zich buiten het lichaam en wordt de tumor bestraald met protonen. Deze behandeling maakt het mogelijk om heel precies de tumor te bestralen met een hoge dosis. Deze nieuwe bestralingsvariant wordt ingezet als externe radiotherapie om tumoren in het lichaam te bestrijden. Het maakt gebruik van geladen kerndeeltjes (de protonen) die bijna hun gehele energie afgeven in de tumor. De energieafgifte van protonen is anders dan van de conventionele radiotherapie. Protonen zijn positief geladen kerndeeltjes die eerst versnellen om weer af te remmen na het binnendringen van de tumor. Hier geven ze de meeste energie af. De energieafgifte stopt na het verlaten van de tumor, waardoor bijwerkingen zoveel mogelijk worden beperkt.

Meer weten?
Neem bij vragen over deze nieuwe scholing contact op met Marjon Gevers, projectleider Professionele Werkplaatsen bij Fontys Paramedische Hogeschool, via marjon.gevers@fontys.nl.

Kijk voor meer informatie over de opleiding MBRT op de website van Fontys. Informatie over de Professionele Werkplaatsen van Fontys Paramedische Hogeschool vind je hier. Ga voor meer informatie over protonentherapie en andere behandelmethoden naar de website van Maastro/Mumc+.

Auteur: Rianne van Hoek
Foto’s: Maastro/Mumc+

Meer nieuws

Forse financiële impuls voor Brainport-regio
Ilse van de Pas kwartiermaker nieuw economisch instituut in Tilburg
Openbaar college over polarisatie: meer dan zwart-wit

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.