Vanaf september 2023 start in Deurne, bij jeugdzorgorganisatie Pactum, een hybride leeromgeving onder de naam professionele werkplaats (PW). Fontys Sociale Studies uit Eindhoven en Pactum werken voor locatie Deurne samen en zetten deze leeromgeving op. In deze leeromgeving komen onderwijs, onderzoek en praktijk meer dan ooit samen door elementen als leren over vakgrenzen heen en kennis/co-creatie om real-life vraagstukken op te lossen. De snelle ontwikkelingen in de zorg vragen om zo’n innovatieve leer- en werkomgeving om mee te kunnen bewegen met het veranderende zorglandschap.
Officiële opening met appelbomen
Op 6 september is de professionele werkplaats officieel geopend door de 17 student- jeugdzorgwerkers, stagebegeleiders en de directies. De geplante appelbomen staan symbool voor de samenwerking, ze gaan de komende jaren de vruchten van deze samenwerking dragen. De bomen zijn geplant bij het Agrarisch Zorgbedrijf op het terrein van Pactum. Yony Smulders, directeur Pactum: “Deze nieuwe manier van samenwerken gaat deze bevlogen studenten veel brengen. Het is een belangrijke start van hun carrière in de jeugdzorg. Educatie en de werkvloer worden, nog meer dan eerst, verbonden met elkaar.”
Professionele werkplaats: samen leren, werken en onderzoeken
Caroline Schipper, directeur Fontys Sociale Studies “Professionele werkplaatsen als deze stellen toekomstige professionals beter in staat om goed te kiezen welke werkcontext hen past maar ook wat hen níet past; daarmee kunnen we latere uitval in het werkveld verkleinen én we zien dat we op deze plekken onnodige drempels tussen MBO, HBO en universiteiten weten te verkleinen.”
In een professionele werkplaats worden niet alleen vakkennis en vaardigheden uitgewisseld, maar ook een flinke dosis enthousiasme en passie voor het vak. Het is een plek waar ideeën sprankelen en innovatie in de lucht hangt. Maar wat staat er nou eigenlijk op het programma? In de PW draait alles om jeugdzorg en de nieuwste inzichten die daarbij horen. Op een vast moment in de week komt de groep bij elkaar. Stagiaires krijgen de kans om hun ervaringen te delen en aan de hand van echte casussen bepalen ze samen het lesprogramma. Het is een aanvulling op de ervaringen die zij opdoen tijdens hun stage. Met uitdagende studieopdrachten en eigen onderzoek worden de grenzen van innovatie verkend. Hiermee leveren ze een impactvolle bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken én leert het werkveld direct mee.
Binnen de professionele werkplaats staat het leren van alle betrokkenen (zoals studenten, docenten en werkveldpartners) centraal. Een PW is een fysieke plek bij Pactum waar professionals, studenten, docenten/onderzoekers en cliënten samenwerken in opleiden, innovatie en onderzoek.