Fontys in Nieuwsuur over afschaffen bindend studieadvies

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van gisteren, 13 maart, aandacht aan het afschaffen van het bindend studieadvies (bsa). Het actualiteitenprogramma liet voor- en tegenstanders van het bsa aan het woord. Joep Houterman, voorzitter van het college van bestuur van Fontys, legt in de uitzending uit waarom Fontys besloten heeft om het bsa af te schaffen vanaf studiejaar 2024/2025. ´We blijken talent te verspillen met het bsa. Dat is niet goed voor de student, maar ook niet voor de maatschappij.’ Ook studenten van Fontys gaven hun mening in de uitzending.

Fontys heeft in de coronaperiode geëxperimenteerd met het afschaffen van het bsa en de resultaten hiervan zijn veelbelovend. In Nieuwsuur meldt Houterman dat studenten die anders door het bsa zouden zijn weggestuurd toch succesvol door konden gaan met hun studie. ‘Een deel van de studenten heeft last van de prestatiedruk die bij het bsa komt kijken. Ze vallen uit, worden onzeker en krijgen stress. Door hun meer tijd te gunnen kunnen ook deze studenten hun talenten ontwikkelen.’

Studenten van Fontys reageren voorzichtig positief aldus Nieuwsuur. ‘Zeker mensen die heel graag willen, maar misschien moeite hebben met studeren of met mentale klachten worstelen door corona, kunnen hierdoor iets voortzetten wat ze heel interessant en leuk vinden’, luidt een van de reacties van de geïnterviewde studenten.

Bekijk de uitzending (fragment start vanaf 11.00 minuten) of lees het artikel op de site van Nieuwsuur.

Auteur: Ingrid Oonincx

Meer nieuws

College van bestuur: ‘Spannende en dynamische tijd voor Fontys’
Fontys Onderzoekt: KwiLT
Resultaten pilot I AM Talent tool Fontys INTERLOCALITY project

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.