Fontys Journalistiek tekent convenant samenwerking met regionale pers

FOR SOCIETY

Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) gaat intensief samenwerken met een aantal grote spelers in de regionale pers. Samen met BD, ED en BN De Stem zijn we voortaan Partners in Education. Met trots (en een bouwhelm op hun hoofd) hebben de hoofdredacteuren donderdag hun handtekening gezet onder het convenant. Hiermee is de samenwerking officieel bezegeld. Dit gebeurde op de prachtige nieuwbouwlocatie van MindLabs waar FHJ in september haar nieuwe thuis zal vinden.

“Voor onze opleiding staat de ontwikkeling van de student altijd centraal. Daarom willen wij als opleider van de journalisten van de toekomst ervoor zorgen dat onze studenten op en top voorbereid zijn op hun carrière”, aldus Gerrie Zwartjes, directeur FHJ en initiatiefnemer van Partners in Education. “Natuurlijk is een hoge kwaliteit van actueel en uitdagend onderwijs daarbij essentieel. Maar daarnaast vinden we het belangrijk dat onze studenten wegwijs worden in het werkveld. En wie kan daar beter bij helpen dan de ervaren professional zelf?! Daarom leggen we nu de basis voor een duurzame, langdurige samenwerking.”

Lucas van Houtert, hoofdredacteur BD vulr aan. “Ons vak verandert waar je bijstaat, veel sneller dan dat we zelf soms in de gaten hebben. Daardoor is het risico dat je in je lesaanbod achter de feiten aan holt altijd aanwezig. Juist daarom is het belangrijk om dat korte lijntje met het werkveld te houden. En daar hebben wij dan straks weer profijt van als de studenten als journalist aan de bak gaan.”

En dat het werkveld smacht naar goed opgeleide journalisten is duidelijk. Renzo Veenstra, hoofdredacteur bij Omroep Brabant gaat binnenkort ook het convenant ondertekenen: “Het is belangrijk om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak van journalist; goede, onafhankelijke professionals zijn steeds harder nodig in een tijd waarin de informatievoorziening verder versnippert.”

De partners zullen de studenten regelmatig een kijkje in de keuken bieden. Dit zal gebeuren in de vorm van stages, onderzoeksopdrachten, bedrijfsbezoekjes en het geven van feedback op pitches en opdrachten. Daarnaast zullen de partners actief bijdragen aan het samenstellen van het curriculum en doen van onderzoek.

Dilemmaspel
Dat de samenwerking iets oplevert voor onze studenten werd meteen na de ondertekening duidelijk. Studenten Floortje Steigenga en Fleur Hendrickx mochten hun Journalistiek Dilemmaspel aanbieden aan de partners. In samenwerking met docentonderzoeker Elizabeth Venicz hebben zij het spel ontwikkeld als opdracht vanuit het lectoraat ‘Journalistiek en verantwoorde innovatie’. Met het kaartspel willen zij het thema diversiteit onderwerp van gesprek maken op redacties. Aan de hand van vragen en praktijkvoorbeelden creëren zij bewustwording over de journalistieke keuzes die gemaakt worden. “Dit is een onderwerp dat voor mij een grote rol speelt in mijn werk, vertelt hoofdredacteur ED John van den Oetelaar. Het is een thema waar je iets mee moet als journalist. Het is relevant, actueel maar ook gevoelig. Niet iedereen denkt er namelijk zo over.” Van den Oetelaar is erg enthousiast over het spel en kan niet wachten om het op zijn redactie te introduceren. Floortje en Fleur moeten het spel natuurlijk wel zelf komen toelichten tijdens een redactievergadering. De eerste stap is gezet…

Auteur: Brigit Goderie

 

Meer nieuws

College van bestuur: zorgen om oorlog in Gaza
Toepassen van AI in onderzoeksjournalistiek vraagt afstemming van waarden
Ervaringsdeskundigen opleiden voor ondersteuning bij kanker

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.