Fontys programmateam ‘Inclusieve Samenleving’ genomineerd

FOR SOCIETY

Om op een goede manier bij te kunnen dragen aan een duurzame, inclusieve en vitale samenleving hebben we ons onderzoek georganiseerd rondom zes maatschappelijke kennisthema’s: de thema’s waarop Fontys écht het verschil kan maken.

Het bureau RADAR zet zich al 40 jaar in als bureau voor gelijke behandeling en een samenleving zonder uitsluiting en werkt hiervoor samen met maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven om het verschil te maken. Ter ere van hun 40-jarig bestaan reiken ze op 6 februari de RADAR Jubileum Inclusief Award uit aan een initiatief of organisatie die de samenleving inclusiever maakt. Het Fontysprogrammateam Inclusieve Samenleving is genomineerd voor de award. Een onafhankelijke en deskundige jury beraamt zich over de nominaties. Naast de eer zijn er geldprijzen te verdienen.

Het programmateam Inclusieve Samenleving zet zich binnen en buiten Fontys in voor inclusie door samen te werken aan sector-overstijgende samenwerkingen én oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Een van de speerpunten van het programma is het bewerkstelligen van een inclusieve en veilige (leer)omgeving in onderwijs, onderzoek en werk. Want een gezonde, inclusieve en duurzame toekomst begint met inclusieve en duurzame (toekomstige) professionals.

Onze 21e eeuw is een eeuw vol nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Dat betekent iets voor onze cultuur, identiteit, solidariteit en sociale samenhang. De diverse maatschappelijke werkelijkheid heeft impact op ons allemaal, maar in het bijzonder op studenten van vandaag en morgen. Zij zijn de personen en professionals die wij afleveren aan de samenleving. Hoe ziet de wereld waar zij straks in leven eruit qua samenleven en werken? “We hebben andere manieren van denken en doen nodig om de vraagstukken van nu en de toekomst op te lossen. Als we dat in het DNA van onze studenten kunnen meegeven, dan kunnen zij hun wereld als persoon en als professional nog meer kleur en vorm geven”, aldus Cheryl McDowall en Sharmila Angoelal van het programmateam.

Stagegelijkheid
Een van de speerpunten van het programma Inclusieve Samenleving is stagegelijkheid. “Samen met RADAR, studenten en onderwijsprofessionals hebben we de workshop ‘Van stagediscriminatie naar stagegelijkheid’ ontworpen voor onderwijsprofessionals en stagebegeleiders. Het concept voor de workshop wordt aan het hele onderwijsveld van Nederland vrijgegeven. Het is ook ons idee om het mbo, hbo en universiteiten samen te brengen, bijvoorbeeld tijdens een stagehackathon met studenten. Ook werken we aan de ontwikkeling van een stagekeurmerk voor de arbeidsmarkt. Onze boodschap daarbij is: ‘onze studenten werken met jullie samen tijdens hun stage en maken daarna onderdeel uit van de arbeidsmarkt. Geef ze een goede start door een inclusieve en sociaal veilige wervings- en werkcultuur te creëren.’ Wij hebben daar ook een verantwoordelijkheid in en kunnen daar natuurlijk bij helpen. En dat doen we ook!”

Uitreiking award
Op 6 februari vindt de uitreiking van de award plaats. Naast Fontys zijn er 15 andere genomineerden.

Meer weten over RADAR en over de Jubileum Inclusief Award? Wie verdient de RADAR Jubileum Inclusief Award?  – RADAR

Auteur: Kim de Veer

Meer nieuws

Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren
Save the Date: lectorale rede Danielle Arets 3 oktober 2024
Fontys Pabo Veghel sluit na 152 jaar haar deuren

Komt jouw beschikbaarheid niet overeen met die van de opleidingsmanager van je voorkeur. Plan dan evengoed een gesprek in! Elk van de aangegeven personen kan het gesprek met je aangaan.

Wil jij ook impact maken?

Plan dan nu een online kennismakingsgesprek en ontdek jouw carrièremogelijkheden bij Fontys Engineering.